Sunday, December 18, 2011

Γερμανόφωνα Τραγούδια Χωρίς Διαβατήριο - #69


69. Two Hearts in Three Quarter Time, 1931, (Robert Stolz, Walter Reisch, Armin Robinson, Joe Young)

            Το όνομα του Robert Stolz, που γεννήθηκε στο Γκρατς το 1880 και πέθανε το 1975 στο Βερολίνο, είναι συνδεδεμένο με πάνω από 60 οπερέτες (θεωρείται ο τελευταίος μεγάλος συνθέτης της αυστριακής οπερέτας), πολυάριθμες κινηματογραφικές ταινίες τις οποίες «έντυσε» με μουσική, και τραγούδια που η επιτυχία τους φτάνει μέχρι τις μέρες μας.  Αμέσως μετά την άνοδο του ναζισμού στη Γερμανία φυγάδευσε πολλούς Εβραίους σε διαδρομές που έκανε με τη λιμουζίνα του από το Βερολίνο στην Αυστρία, ενώ η προσάρτηση της πατρίδας του στη Γερμανία και η άρνησή του να συνεργαστεί με τους εθνικοσοσιαλιστές τον ανάγκασε να μεταναστεύσει αρχικά στο Παρίσι και μετέπειτα στις ΗΠΑ, όπου είχε δύο υποψηφιότητες για βραβείο Όσκαρ, μία με το τραγούδι του Waltzing in the Clouds (1941) και μία για τη μουσική που έγραψε για την ταινία It Happened Tomorrow (1944).

            Έχοντας απορρίψει την πρόταση που του έγινε το 1941, να επιστρέψει «τιμητικά» στο Τρίτο Ράιχ, οι ναζί κατάσχεσαν την περιουσία του.  Μετά τον πόλεμο εγκαταστάθηκε στην Βιέννη και η ικανότητα του να εξελίσσεται του επέτρεψε να συνεχίσει να δημιουργεί στις νέες μουσικές φόρμες μέχρι τον θάνατό του.  Το 1960 συνέθεσε το τραγούδι της Αυστρίας για το φεστιβάλ τραγουδιού της Eurovision και διηύθυνε την ορχήστρα κατά την παρουσίασή του στο Λονδίνο.

            Το Zwei Herzen im 3/4 Takt ήταν ο αρχικός τίτλος του τραγουδιού που γράφτηκε για την ομώνυμη κινηματογραφική ταινία του 1930, σε στίχους του μουσικού εκδότη Armin Robinson, γνωστού και ως Armin Lachenbach Robinson, και του Walter Reisch.  Ήταν η πρώτη ταινία που παρουσιάστηκε με υπότιτλους στις ΗΠΑ.

            Γεννημένος στη Βιέννη το 1903, ο εβραϊκής καταγωγής Walter Reisch βρέθηκε ήδη το 1937 στο Λος Άντζελες (όπου πέθανε το 1983, έχοντας λάβει την αμερικανική υπηκοότητα), να εργάζεται ως σεναριογράφος στα στούντιο της MGM.  Συνεργάστηκε έτσι με ηθοποιούς όπως οι Greta Garbo, Olivia de Havilland, Hedy Lamar, Vivien Leigh, Lana Turner, Ingrid Bergman κ.α., πριν μεταπηδήσει σταδιακά στην Universal, την Paramount και την 20th Century Fox.  Για τη συμβολή του στο σενάριο του Τιτανικού (1953) βραβεύτηκε με Όσκαρ, ενώ είχαν προηγηθεί άλλες τρεις υποψηφιότητες.
            Στα μέσα της δεκαετίας του ’70 ξεκίνησε μια νέα συνεργασία με τον Robert Stolz που σταμάτησε στη μέση το 1975, όταν ο Stolz πέθανε σε ηλικία 95 ετών.  Έτσι ολοκλήρωσε την οπερέτα Maskerade, που βασίστηκε στην ομώνυμη ταινία του 1934, με τον ξάδερφό του, τον περίφημο Αυστριακό συνθέτη και σατιρικό συγγραφέα Georg Kreisler.

            Οι αγγλικοί στίχοι ανήκουν στον Αμερικανό στιχουργό Joe Young (1889-1939), ενώ υπάρχουν ορισμένες πηγές που ως στιχουργούς του πρωτότυπου αναφέρουν τους Alfred Grünwald, Walter Reisch και Fritz Rotter.

            Στις εκτελέσεις του Two Hearts in Three Quarter Time συγκαταλέγονται αυτές του Marek Weber & his Orchestra

του Carl Brisson, του Theo Mackeben, 

της Vienna State Orchestra με μαέστρο τον Robert Stolz, του Johnny Hamp που γνώρισε επιτυχία στις ΗΠΑ, του Richard Crooks

του Lawrence Welk, 

του David Rose  

και άλλες.


ΗΠΑ
12/31 Johnny Hamp


Εδώ μία εκτέλεση στα πολωνικά

No comments: