Wednesday, October 19, 2011

Γερμανόφωνα Τραγούδια Χωρίς Διαβατήριο - #8

8. Don’t Stay Away Too Long, 1973, (Georg Buschor, Henry Mayer)


Η πρώτη επιτυχία της Αυστριακής Elfi Graf (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Elfriede Sepp) ήταν το τραγούδι Herzen haben keine Fenster που έγραψαν γι αυτήν οι γνωστοί στον γερμανόφωνο χώρο Georg Buschor και Henry Mayer.


Ο στιχουργός Georg Buschor γεννήθηκε στην Αθήνα το 1923 (πέθανε το 2005 στο Λουγκάνο), ήταν γιος του αρχαιολόγου Ernst Buschor που χρημάτισε διευθυντής του γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου των Αθηνών και ήταν υπεύθυνος για τις ανασκαφές στην Αθήνα, την Ολυμπία, τη Σπάρτη και τη Σάμο, αλλά και μεταφραστής όλων των τραγωδιών του Αισχύλου, του Σοφοκλή και του Ευριπίδη στα γερμανικά. Μερικές από τις επιτυχίες του Georg Buschor έχουν μάλιστα και ελληνικά θέματα, όπως τα Akropolis adieu και Der Stern von Mykonos (Το Αστέρι της Μυκόνου).

Την επόμενη κιόλας χρονιά γνώρισε επιτυχία στα αγγλικά και μάλιστα σε δύο διαφορετικές και εντελώς ανεξάρτητες μεταξύ τους εκτελέσεις. Η μία είχε τίτλο Don’t Stay Away Too Long με αγγλικούς στίχους από τον Bryan Blackburn σε παραγωγή του συνεργάτη της Dusty Springfield και των Walker Brothers, John Franz, και την ερμήνευε το βρετανικό ντουέτο Peters and Lee (#3 στη Βρετανία) που, συμπτωματικά, όπως και η Elfi Graf, είχαν ξεκινήσει από ένα πρόγραμμα νέων ταλέντων. Ο Lennie Peters (Lennard Sargent) και η Diane Lee (Dianne Littlehales) πριν γνωρίσουν αυτή την επιτυχία είχαν το μοναδικό τους #1 στην πατρίδα τους με το Welcome Home.

Την ίδια εποχή ο Bobby Vinton γράφει διαφορετικούς στίχους και το κυκλοφορεί με τίτλο My Melody of Love και τον στίχο «Moja droga, ja cię kocham» (Γλυκιά μου, σ’ αγαπώ) στα πολωνικά, που έγινε αφορμή για να χαρακτηριστεί ο Vinton ως «Πολωνός Πρίγκιπας».


Ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία του τραγουδιστή στις ΗΠΑ (#3) μετά από τo Mr. Lonely που είχε σκαρφαλώσει στην κορυφή του καταλόγου επιτυχιών δέκα χρόνια νωρίτερα. Αυτή την εκδοχή πρέπει να είχε στο νου του ο Boris Bergman που το μετέφρασε αυτολεξί στα γαλλικά ως Ma melodie d’amour και το έδωσε στη Mireille Mathieu για να το ερμηνεύσει.


Η επιτυχία όμως δεν σταμάτησε εκεί, αφού ακολούθησαν δύο ακόμη εκτελέσεις, στα φινλανδικά αυτή τη φορά, με τίτλο Rakkaus από τον Fredi (1976) και Sinuun minä luotan από τον Kirka (1981), που αργότερα είχε εκπροσωπήσει τη χώρα του και στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, το 1984.

Το τραγούδι που στα γερμανικά σημαίνει «Οι Καρδιές Δεν Έχουν Παράθυρα», προκάλεσε την παρωδία «Τα Νεφρά Δεν Έχουν Πόρτες» του Hermann Hoffmann.




ΑΓΓΛΙΑ

3/1954 Peters and Lee (Don’t Stay Away Too Long)


HΠΑ

3/1974 Bobby Vinton (My Melody of Love)

No comments: