Monday, October 31, 2011

Γερμανόφωνα Τραγούδια Χωρίς Διαβατήριο - #20

20. I Lost My Heart in Heidelberg (Ich habmein Herz in Heidelberg verloren), 1928, (Friedrich Raimund Vesely alias Fred Raymond)

             Ο Αυστριακός συνθέτης Friedrich Raimund Vesely (1900-1954), γνωστός και ως Fred ή Freddy Raymond, έγραψε το 1927 μια μουσική κωμωδία με τίτλο Ich habmein Herz in Heidelberg verloren (Έχασα την Καρδιά μου στη Χαϊδελβέργη) από την οποία το ομώνυμο τραγούδι σε στίχους των Fritz Löhner-Beda και Ernst Neubach, γνωστό ήδη από το 1925, έγινε διεθνής επιτυχία.  Μία από τις πρώτες ηχογραφήσεις του είναι αυτή του Max Kuttner.

            Ο Vesely έγραψε κυρίως οπερέτες που γνώρισαν επιτυχία στην δεκαετία του ’20 και οι αρχές της Βιέννης τον τίμησαν το 1980 δίνοντας σε έναν δρόμο της πόλης το όνομα Fred-Raymond-Gasse.

            Ο εβραϊκής καταγωγής Fritz Löhner-Beda γεννήθηκε το 1883 στη Βοημία και μετακόμισε στη Βιέννη με την οικογένειά του, όταν ήταν πέντε ετών.  Γνωστός κυρίως από τις συνεργασίες του στις οπερέτες του συνθέτη Franz Lehár, συνελήφθη από τους ναζί το 1938, φυλακίστηκε στο στρατόπεδο συγκεντρώσεως Μπούχενβαλντ και από εκεί μεταφέρθηκε στο Άουσβιτς, όπου και πέθανε το 1942.

            Αντίθετα, ο επίσης εβραϊκής καταγωγής Αυστριακός Ernst Neubach (1900-1968) έγινε μέλος του φασιστικών προτύπων Πατριωτικού Μετώπου, στη Βιέννη.  Αργότερα αναγκάστηκε να φύγει στη Γαλλία και ως μέλος της Λεγεώνας των Ξένων πολέμησε στη Βόρεια Αφρική πριν βρει καταφύγιο στην Ελβετία.  Ασχολήθηκε κυρίως με τη συγγραφή σεναρίων και το 1955 ίδρυσε τη δική του εταιρεία παραγωγής στο Μόναχο, όπου έζησε μέχρι τον θάνατό του.

            Το τραγούδι κυκλοφόρησε στη Βρετανία από τους Layton & Johnstone, The BBC Orchestra conducted by Henry Hall με αγγλικούς στίχους του Harry S. Pepper. 

Στις μέρες μας το αναβιώνει ο Andre Rieu με την Mirusia Louwerse:

No comments: