Sunday, October 30, 2011

Γερμανόφωνα Τραγούδια Χωρίς Διαβατήριο - #19

19. I Kiss Your Hand Madame (Ich küsse Ihre Hand, Madame), 1928, (Ralph Erwin, Fritz Rotter)

             Το ταγκό αυτό είναι η μοναδική στιγμή που ακούγεται κάποια φωνή στο κατά τα άλλα βουβό ομώνυμο γερμανικό φιλμ του Robert Land με πρωταγωνιστές τον Harry Liedtke (ντουμπλαρισμένο από τον Richard Tauber) και την Marlene Dietrich.

            Ο Αυστριακός συνθέτης Ralph Erwin γεννήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 1896 και πέθανε στη Γαλλία στις 15 Μαΐου 1943.  Το πραγματικό του όνομα ήταν Erwin Vogl και στην αρχή της καριέρας του χρησιμοποίησε το ψευδώνυμο Harry Wright.  Αφού υπηρέτησε ως εθελοντής στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο επέστρεψε βαριά πληγωμένος στη Βιέννη, όπου σπούδασε μουσική και φιλοσοφία, παίζοντας παράλληλα πιάνο σε διάφορα καφέ και καμπαρέ, πριν μετακομίσει στο Βερολίνο το 1927.

            Ο συμπατριώτης του Fritz Rotter γεννήθηκε στις 3 Μαρτίου 1900 στη Βιέννη και πέθανε στις 11 Απριλίου 1984 στην Ασκόνα της Ελβετίας.  Όπως οι περισσότεροι γερμανόφωνοι καλλιτέχνες της εποχής έγραφε κείμενα για επιθεωρήσεις πριν μετακομίσει στο Βερολίνο στη χρυσή δεκαετία του ’20 και συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τον Robert Stolz, τον Ralph Benatzky και τον Rudolf Friml.  Ένα από τα χαρακτηριστικά του ήταν τα ξακουστά εκείνη τη δεκαετία έμμετρα παραδοξολογήματα, χιουμοριστικοί στίχοι που επηρεασμένοι από το κίνημα του ντανταϊσμού δεν έβγαζαν νόημα επίτηδες.  Με την άνοδο του ναζισμού επέστρεψε στην Αυστρία, αλλά επειδή, ως Εβραίος, ούτε εκεί ήταν ασφαλής, έφυγε για την Αγγλία και έναν χρόνο αργότερα για τις ΗΠΑ, όπου έγραψε πολλά σενάρια.  Το ίδιο έκανε και στην Ευρώπη όταν επέστρεψε μετά τον πόλεμο.  Με το ψευδώνυμο M. Rotha έγραψε το τραγούδι That’s All I Want from You, επιτυχία του 1955 για την Jaye P. Morgan με την ορχήστρα του Hugo Winterhalter (#3 στις ΗΠΑ).  Το 1978 η Nina Simone το συμπεριέλαβε στο άλμπουμ της Baltimore.

            Το I Kiss Your Hand, Madame με αγγλικούς στίχους από τους Sam M. Lewis και Joe Young ηχογραφήθηκε από τον Bing Crosby για τις ανάγκες τις ταινίας The Emperor Waltz (1948) και έγινε παγκόσμια επιτυχία.


Το 1953 ακούστηκε στο φιλμ So This Is Love ερμηνευμένο από τον Merv Griffin


και το 1979 στο Just a Gigolo με πρωταγωνιστή τον David Bowie από τους Manhattan Transfer. 


Ήδη από το 1928/29 υπήρχαν όμως αγγλικές εκδοχές του τραγουδιού, ηχογραφημένου από την ορχήστρα του Jack Hylton και φωνητικά από τον Sam Browne,


την ορχήστρα του Fred Rich,


τον Whispering Jack Smith,

την μπάντα του Van Phillips,


τον Dick Robinson κ.α..  Άλλες γνωστές εκτελέσεις είναι των Spike Jones & His City Slickers, George Metaxa,


Carl Brisson,


Carmen Cavallaro, Perry Como, David Whitfield, Vic Damone, Tony Martin, Red Norvo, Charlie Shavers, Vaughn Monroe, Paul Whiteman Orchestra.

            Η επιτυχία δεν σταμάτησε μόνο στον αγγλόφωνο χώρο αλλά εξαπλώθηκε και αλλού.  Έτσι έχουμε την εκτέλεση του Carlos Gardell στα ισπανικά τίτλο Yo beso vuestra mano, senora, τη γαλλική Ce nest que votre main, madame του André Baugé


αλλά και την ιαπωνέζικη από τον Ichiro Fujiyama.


ΗΠΑ

12/1929 Smith Ballew

13/1929 Leo Reisman


Μία από τις πρώτες εκτελέσεις του τραγουδιού προέρχεται από το Βερολίνο και την Billy Bartholomew's „Delphians"-Jazzband (1928)


ενώ μία από τις πιο πρόσφατες από τον μοναδικό Max Raabe.

No comments: