Monday, December 26, 2011

Γερμανόφωνα Τραγούδια Χωρίς Διαβατήριο - #77


77. You Can’t Be True Dear (Du kannst nicht treu sein), 1935,  (Hans Otten, Gerhard Ebeler, Hal Cotten, Ken Griffin)


    Αν και ο Gerhard (Bernard Josef) Ebeler (1877-1956) ξεκίνησε ως γλύπτης, έγινε περισσότερο γνωστός γράφοντας στίχους στην διάλεκτο της Κολωνίας, κυρίως για τραγούδια που σχετίζονται με το περίφημο καρναβάλι της πόλης.  Αναμφισβήτητα, η μεγαλύτερη του επιτυχία ήταν το Du kannst nicht treu sein που ακούστηκε για πρώτη φορά στην ομώνυμη κινηματογραφική ταινία, σε μουσική του Hans Otten (1905-1942).
Εδώ μία από τις πρώτες ηχογραφήσεις με τραγουδιστή τον Max Mentor (Max Mensing).

    Το single των Dominos εμφανίστηκε στην αγορά τον Δεκέμβριο του 1935 και 13 χρόνια αργότερα γνώρισε ένα τσουνάμι διασκευών στις ΗΠΑ με τίτλο You Can’t Be True Dear.  Πρώτος το ηχογράφησε ο Ken Griffin, σε μια δική του ενορχήστρωση για όργανο που του εξασφάλισε μια θέση ανάμεσα στα ονόματα των δημιουργών του, και που αρχικά συνόδευε όσους έκαναν πατινάζ σε δημόσιο παγοδρόμιο.
    Η επιτυχία που γνώρισε ανάμεσα στους φίλους του σπορ προκάλεσε το ενδιαφέρον του μουσικού εκδότη της Νέας Υόρκης Dave Dreyer και κάλεσε τον Hal Cotten να προσθέσει τους στίχους που ερμήνευσε ο ηθοποιός Jerry Wayne στην υπάρχουσα ηχογράφηση του Griffin.  

Και οι δύο εκτελέσεις, με και χωρίς στίχους, βρέθηκαν την ίδια εποχή στις ψηλότερες θέσεις του αμερικανικού καταλόγου επιτυχών (#1 και #2 αντίστοιχα), πουλώντας συνολικά πάνω από τρία εκατομμύρια αντίτυπα.  Ήταν ο πρώτος χρυσός δίσκος για μία γερμανική σύνθεση, έστω και εκτός συνόρων.     Ακολούθησαν άλλες έξι εκτελέσεις σε δίσκους με τους: Sportsmen (#6), Dick Haymes και φωνητικά The Song Spinners (#9),


Vera Lynn με την ορχήστρα Bob Farnon (#9),


Will Glahé & his Orchestra (#17),


Dick James (#19), Marlin Sisters με τον Eddie Fisher και συνοδεία φυσαρμόνικας από τους Columbians (#19).
    Έντεκα χρόνια αργότερα επανήλθε στην επικαιρότητα χάρη στην εκτέλεση από το Mary Kaye Trio με την ορχήστρα Don Ralke (#75/1959) και αργότερα της Patti Page (#94/1965).


   Το ηχογράφησαν ακόμη οι Pat and Shirley Boone, Nat “King” Cole, Dolores Gray, Gale Storm, Lawrence Welk, Billy Vaughn (1959), Connie Francis (1963),


Bobby Vinton


και άλλοι.


ΗΠΑ
1/48 Ken Griffin (vocal Jerry Wayne)
2/48 Ken Griffin (instrumental)
6/48 Sportsmen
9/48 Dick Haymes (φωνητικά The Song Spinners)
9/48 Vera Lynn με την ορχήστρα Bob Farnon
17/48 Will Glahé & his Orchestra
19/48 Dick James
19/48 Marlin Sisters με τον Eddie Fisher και συνοδεία φυσαρμόνικας από τους Columbians

1 comment:

katiana said...

Δεν ξέρω πια εκτέλεση να πρωτοδιαλέξω! :)