Tuesday, November 29, 2011

Γερμανόφωνα Τραγούδια Χωρίς Διαβατήριο - #50


50. Parade of the Wooden Soldiers, 1922, (Leon Jessel, Ballard MacDonald)

            Ο Leon Jessel (1871-1942), γιος ενός Γερμανοεβραίου εμπόρου και της Αμερικανίδας συζύγου του, γεννήθηκε στο Στετίνο (Szczecin) που σήμερα ανήκει στην Πολωνία.  Βαφτίστηκε χριστιανός το 1894, προκειμένου να παντρευτεί την πρώτη σύζυγό του από την οποία χώρισε το 1919, έχοντας ήδη μετακομίσει στο Βερολίνο.  Δύο χρόνια αργότερα παντρεύτηκε τη δεύτερη σύζυγό του που το 1932 έγινε μέλος του ναζιστικού κόμματος.  Ο ίδιος ο Jessel συμπαθούσε επίσης τους εθνικοσοσιαλιστές και η οπερέτα του Schwarzwaldmädel (Το Κορίτσι του Μέλανα Δρυμού) λέγεται πως ήταν η αγαπημένη του Χίτλερ και του Χίμλερ, λόγω του πατριωτικού της θέματος.  Παρόλο που αρκετά έργα του είχαν ανάλογο περιεχόμενο και παρά τις πολιτικές πεποιθήσεις του, ο Jessel δεν κατάφερε να γλιτώσει τη σύλληψη και την κακοποίηση από την Γκεστάπο που οδήγησε στον θάνατό του.  Ο τάφος του βρίσκεται στο νεκροταφείο Wilmersdorf του Βερολίνου και από το 1985 υπάρχει μια πλατεία εκεί κοντά που φέρει το όνομά του.

            Η πιο γνωστή παγκοσμίως σύνθεσή του (αρχικά γραμμένη για πιάνο, το 1897) είναι το εμβατήριο The Parade of the Tin Soldiers (Die Parade der Zinnsoldaten, op. 123) που εξέδωσε για ορχήστρα ή στρατιωτική μπάντα το 1905.  Τα «μολυβένια στρατιωτάκια» έγιναν «ξύλινα», όταν ο Ρώσος ιμπρεσάριος Nikita Balieff τα ενσωμάτωσε στην επιθεώρηση La Chauve-Souris στις αρχές της δεκαετίας του ’20.  Τον τίτλο The Parade of the Wooden Soldiers χρησιμοποίησε και ο Lee DeForest όταν την κινηματογράφησε το 1923.  Με τον ίδιο τίτλο και μουσική υπόκρουση γυρίστηκε και ένα οκτάλεπτο φιλμ της σειράς κινουμένων σχεδίων Betty Boo (1933).

            Μέχρι τα μέσα της ίδιας δεκαετίας είχε γίνει παγκόσμια επιτυχία ηχογραφημένο από τις ορχήστρες του Carl Fenton, του Vincent Lopez και του Paul Whiteman.

            Το 1922 ο Ballard MacDonald (1882 – 1935) πρόσθεσε στίχους στη μελωδία που έκτοτε (με στίχους ή χωρίς) έχει ηχογραφηθεί από τον Nat Shilkret, τις Andrews Sisters, τον Esquivel, τους Three Suns

τον Red Nichols & His Five Pennies

την Orchestre Mascotte, τον Jan Savitt, τον Russ Garcia & His Orchestra, τον Frank Sinatra, τον Glenn Miller ...  

Η εκτέλεση των Crystals (1963) ακούγεται στο χριστουγεννιάτικο άλμπουμ του Phil Spector, ο Harry Connick, Jr. το συμπεριέλαβε στο When My Heart Finds Christmas (1993), ενώ οι R.E.M. σε ένα single που απευθυνόταν στο fan club τους (1988).


ΗΠΑ
3/22 Vincent Lopez
6/22 Carl Fenton
1/23 Paul Whiteman
17/28 Paul Whiteman

No comments: