Monday, November 28, 2011

Γερμανόφωνα Τραγούδια Χωρίς Διαβατήριο - #49


49. One More Sunrise (Morgen), 1959, (Peter Moesser, Noel Sherman)

            Το αισιόδοξο τραγούδι με τον αρχικό τίτλο Morgen (Αύριο) έγινε επιτυχία στη Γερμανία από τον Ivo Robić and The Songmasters.  Ο Κροάτης Ivo Robić (1923-2000) ήταν ένας από τους λίγους Γιουγκοσλάβους καλλιτέχνες με διεθνή καριέρα.  Άρχισε να τραγουδάει σε ηλικία 22 ετών κατέχοντας ήδη πέντε όργανα (πιάνο, σαξόφωνο, κλαρινέτο, φλάουτο και κοντραμπάσο) και γρήγορα έγινε πολύ δημοφιλής στη πατρίδα του.  Το 1955 πήγε στη Γερμανία, όπου τέσσερα χρόνια αργότερα ηχογράφησε τη μεγαλύτερη επιτυχία του που τον καθιέρωσε ως Mister Morgen.  Ήταν η πρώτη του συνεργασία με τον ενορχηστρωτή Bert Kaempfert που λίγα χρόνια αργότερα θα γινόταν πασίγνωστος ως συνθέτης του Strangers in the Night. 

            Η εκτέλεσή του στα γερμανικά ανέβηκε στο #13 του chart των ΗΠΑ (#23 στη Βρετανία) και έγινε χρυσός δίσκος πουλώντας πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα.   

Η αγγλική εκδοχή που ακολούθησε με την Leslie Uggams σε στίχους του Noel Sherman σταμάτησε στο #98.   

Στη Βρετανία γνώρισε επιτυχία με τον Dickie Valentine (#14).  

Το ηχογράφησαν ακόμη η Vera Lynn, η Petula Clark, ο Bing Crosby και ο Eddie Calvert, ενώ είναι γνωστές και τρεις ορχηστρικές εκτελέσεις από τον Billy Vaughn, τον Bert Kaempfert και τον Ray Conniff.

            Ο συνθέτης και στιχουργός Peter Moesser (1915-1989) έγραψε πάνω από 30 τραγούδια για δημοφιλείς Γερμανούς καλλιτέχνες στις δεκαετίες του ’50 και του ’60, από τα οποία τα 5 έγιναν χρυσοί δίσκοι.  Στη δεκαετία του ’70 συνεργάστηκε με δύο άγνωστα τότε ονόματα που μετέπειτα γνώρισαν παγκόσμια επιτυχία: τον Giorgio Moroder και τον Harold Faltermeyer. 

            Ο Noel Sherman μαζί με τον αδερφό του Joe, έγραψε RamblinRose που ερμήνευσε ο Nat KingCole και αργότερα γνώρισε πολλές διασκευές.

Βρετανία
14/59 Dickie Valentine
23/59 Ivo Robić

ΗΠΑ
13/59 Ivo Robić
98/59 Leslie Uggams

Ο Ivo Robić ηχογράφησε επίσης εκτελέσεις στα γαλλικά 

και τα ιταλικά.
 

No comments: