Wednesday, November 12, 2008

Φρανκφούρτη: Έκθεση Βιβλίου 2008

Η φετινή έκθεση βιβλίου στη Φρανκφούρτη είχε ως τιμώμενη χώρα την Τουρκία. Γι’ αυτό δεν διαβάσατε (σχεδόν) τίποτε στον ελληνικό Τύπο, που όταν τιμώμενη χώρα ήταν η Ελλάδα κόντεψε να μας πείσει πως λογοτεχνία σημαίνει καλές δημόσιες σχέσεις και «κοίτα να τ’ αρπάξεις τώρα που γυρίζει», μιμούμενος την προτροπή του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή προς τους ποδοσφαιριστές της Εθνικής Ομάδας ποδοσφαίρου μετά το Euro 2004. Τελικά, δεν μπορείς να κρύψεις αυτό που είσαι!

Ο Harry Rowohlt είναι μεταφραστής και συγγραφέας. Φέτος παρουσίασε ένα βιβλίο σχετικό με τα άλογα και, κυρίως, έλαβε μέρος σε έναν διαγωνισμό που διοργάνωσε το σατιρικό περιοδικό Titanic, ποντάροντας σε ένα κενό του κορανίου που ενώ απαγορεύει τις απεικονίσεις του Μωάμεθ, δεν αναφέρει το παραμικρό για τους σωσίες του! Ο κ. Ρόβολτ πήγε μόνος του στη Φρανκφούρτη, με το τρένο, και δεν περίμενε να τον συνοδέψουν καμιά δεκαριά χαραμοφάηδες που πληρώνονται από κρατικά ταμεία για να το παίζουν κοκόρια στους ανεμοδείκτες.

Ασφαλώς η Naomi Campbell δεν είναι η πρώτη διασημότητα που ΔΕΝ έγραψε μόνη της την αυτοβιογραφία της. Πρέπει να είναι όμως η πρώτη που δεν μπήκε καν στον κόπο να τη διαβάσει. Δεν εξηγούνται αλλιώς οι δηλώσεις της του ύφους: «Δεν έχω ιδέα τι περιέχει!»

Η Φρανκφούρτη είναι βέβαια και η πόλη των τραπεζών και ίσως να μην είναι τυχαίο ότι ο πρώτος εκδοτικός οίκος που θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης εδρεύει εκεί. Το όνομά του είναι Stroemfeld (παλιότερα ονομαζόταν Roter Stern = Κόκκινο Αστέρι) και πρόκειται για ένα αριστερό «πλάνο» που ξεκίνησε το 1970. Ο άλλοτε επαναστάτης διευθυντής του έχει μεταμορφωθεί σε ήσυχο γέροντα που απολαμβάνει την καλή ζωή και επιμελείται ακριβές εκδόσεις του Κάφκα. Η τράπεζα, όμως, που τις χρηματοδοτούσε διέκοψε δίχως προειδοποίηση την πίστωση όταν το ποσό ξεπέρασε τις 100.000 €.

Πίσω στις… διασημότητες. Ο ράπερ Bushido παρουσίασε τη βιογραφία του (γραμμένη από κάποιον άλλον, εννοείται) και το πάλαι ποτέ ήμισυ των ανιαρών μα ιδιαίτερα κερδοφόρων «μουσικών» Modern Talking, Dieter Bohlen, που ακολουθώντας τα ίχνη του μέχρι πρότινος τερματοφύλακα της Μπάγερν αλλά και της Εθνικής Γερμανίας, Oliver Kahn, έγραψε (;) ένα βιβλίο με συμβουλές για την επιτυχία!

1000 σελίδες χρειάστηκε ο Uwe Tellkamp για να συγγράψει τη μυθιστορηματική πορεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας «Πύργος – Ιστορία μιας Βυθισμένης Χώρας», μα ακόμη και ο εκδοτικός οίκος των «διανοούμενων» Suhrkamp (Ζούρκαμπ), θεώρησε πως θα μπορούσε να τις συμπτύξει. Έκοψε λοιπόν 130 σελίδες και κέρδισε το γερμανικό βραβείο βιβλίου.

Σκάνδαλο μεγάλο προκάλεσε η άρνηση του «πάπα της λογοτεχνίας» Marcel Reich-Ranicki (Μαρσέλ Ράιχ-Ρανίτσκι) να δεχτεί ένα τηλεοπτικό βραβείο για την εκπομπή του, δηλώνοντας πως η τηλεόραση στο σύνολό της είναι «σκουπίδι». Πού να ’βλεπε και την ελληνική. Αν μη τι άλλο, η γερμανική δεν έχει όλους αυτούς τους λαϊκιστές πρωινατζήδες που θεωρούν εαυτούς τουλάχιστον εθνικούς ευεργέτες.

Υ.Γ. Στο μεταξύ ο Νίκος Λυμπερόπουλος που το περασμένο Σ/Κ πέτυχε δύο γκολ με τη φανέλα της Eintracht (Άιντραχτ) δηλώνει τόσο ενθουσιασμένος με όσα έχει ζήσει εκεί που, όπως και ο συνάδελφός του Φάνης Γκέκας στο Λεβερκούζεν, δεν θέλει να επιστρέψει στην Ελλάδα.

No comments: