Monday, November 19, 2007

Interpol

Οι Interpol πρέπει να είναι πολύ μεγάλο όνομα στην Πολωνία. Εκτός από ένα πανώ που κρέμεται στον εξώστη και τους παρακαλεί «PLEASE COME TO POLAND», γύρω μας - εγώ βρίσκομαι εν μέσω καμιά δεκαριά Ελλήνων που γνωρίζω από κείμενά τους σε περιοδικά και ιστοσελίδες, οι οποίοι επίσης έχουν έρθει για τη συναυλία - ακούγονται πολωνέζικα. Πάνω από το 20% της αίθουσας πρέπει να έχει ταξιδέψει από τη γειτονική χώρα.


Η ώρα περνάει ευχάριστα κουβεντιάζοντας για - τι άλλο; - μουσική, ώσπου βγαίνουν οι Blonde Redhead, ένα τρίο που κυκλοφορεί καλούς δίσκους, αλλά που μάλλον θα παραμείνει… support. Κάποιος πίσω μου λέει στα γερμανικά: "Ανοίγεις δέκα πορνοσελίδες στο Internet πριν φτάσεις σε κάτι σχετικό μ' αυτούς." Προφανώς το όνομά τους, που έμπνεύστηκαν από ένα τραγούδι των DNA, παραμπέμπει σε σεξοβόμβες. Η σέξυ μα εντελώς άνευρη τραγουδίστρια Kazu Makino με τους Ιταλούς αδερφούς Amedeo και Simone Pace συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη και θέλησαν να γίνουν οι νέοι Sonic Youth. Από εκείνη την εποχή έπαιξαν το Sciuri Sciura ανάμεσα σε κομμάτια από τα δύο τελευταία, καλά άλμπουμ τους Misery Is a Buttefrly και 23. Όταν, ύστερα από 40 λεπτά περίπου, εγκατέλειψαν τη σκηνή, δεν φάνηκε να στενοχωρήθηκε κανείς.

21:50 εμφανίστηκαν οι Interpol μέσα σ’ ένα ντελίριο επευφημιών και χειροκροτημάτων που δεν τους εμπόδισε να διατηρήσουν το super cool ύφος τους. «Το πιο φωτεινό πράγμα που υπάρχει στους Interpol είναι το χρώμα των μαλλιών μου», διάβασα πρόσφατα σε μια συνέντευξη του τραγουδιστή Paul Banks που, όπως και ο κιθαρίστας Daniel Kessler, γεννήθηκε στην Αγγλία και μεγάλωσε στις ΗΠΑ. Τέτοια σκοτεινά σχήματα προσέλκυαν ανέκαθεν του Έλληνες φιλόμουσους. Περιέργως πως, τα ονόματα που γνωρίζουν τη μεγαλύτερη επιτυχία στα περιβόητα για το φως και τον ανοιχτό χαρακτήρα των κατοίκων τους Νότια Βαλκάνια, είναι τα πιο dark (στο ύφος, όχι στο χρώμα – είπαμε ότι είμαστε κουλ αλλά τον ρατσισμό πού τον πας;) που υπάρχουν στο στερέωμα.

Το τετραμελές συγκρότημα επικουρεί στις ζωντανές εμφανίσεις και ο Eric Altesleben που παίζει κήμπορντς με το ψυχρό ύφος των Kraftwerk. Κάποιοι φανατικοί στις πρώτες σειρές υψώνουν χαρτόνια που ζητάνε το setlist. Άλλοι αρχίζουν να χορεύουν κουνώντας κεφάλι και φράντζα προκειμένου να φτάσουν στην έκσταση, δείχνοντας απομονωμένοι στον εαυτό τους, επικοινωνώντας ενίοτε με τις γραβάτες τους.
Το γκρουπ δίνει μαθήματα άψογου στυλ με πολύ καλοραμμένα κοστούμια, ατσαλάκωτα σε όλη τη διάρκεια του σόου. Λίγα λόγια και πολλή, καλή μουσική - ένας αποτελεσματικός συνδυασμός που έχει εξαντλήσει τα εισιτήρια στο Columbiahalle.

Ύστερα από μιάμιση ώρα βγαίνουν ενθουσιασμένοι, με μάτια λαμπερά από το εκπληκτικό light show εξυμνώντας τους Interpol που δεν περιορίστηκαν στην παρουσίαση του τελευταίου δίσκου τους Our Love to Admire, αλλά έπαιξαν και πολλά κομμάτια από τα δύο προηγούμενα (Turn on the Bright Lights και Antics), χαρίζοντάς μας μια εξαίσια, Greatest Hits, συναυλία.

Χαμένοι όσοι ακόμα τους σνομπάρουν.

Υ.Γ. Οι φωτογραφίες ... ιμπρεσιονιστικές, παρά τη θέλησή μου.



Columbiahalle, 17.11.2007

13 comments:

Melomanka said...

Can you translate first paragraph into english or german? I suppose that you can't translate into polish ;-)

basik-ly said...

just for u melomanka:

Interpol must be very popular in Poland. Apart from a transparent which hangs from the balcony asking them "PLEASE COME TO POLAND" - I am surrounded by a group of about ten Greeks whom I know from their articles in magazines and web sites, and who had also come for the concert - one hears the polish language. Over 20% of the crowd must have travelled from the neigbouring country.

cyrus said...

Μου άρεσε πολύ το Misery is a Butterfly όταν το πρωτοάκουσα (ακόμη μου αρέσει, μη με παρεξηγήσεις). Μετά το είδα λάιβ στο youtube, όπου η τραγουδίστρια φάλτσαρε ανελέητα. Συμβαίνει, το ξέρω, αλλά αυτό το κομμάτι έχει κάπως ευαίσθητη αρμονία, έτσι που έχουν γράψει τη φωνή, και "τραυματίζεται" εύκολα...

Ποιος τολμά να σνομπάρει τους interpol;

basik-ly said...

cyrusgeo,
ΚΑΙ το Misery μου αρέσει ΚΑΙ το 23! Αλλά τα live μάλλον δεν είναι το στοιχείο τους.

Κι όμως! Άνθρωποι του "δημοσιογραφικού μουσικού χώρου" ούτε το όνομά τους δεν θέλουν ν' ακούσουν.

Μεγαλοκοπέλα said...

Έξοχο!
Δεν μου αρέσει η κολακεία, αλλά μόλις διάβασα ένα εμετικά κομπλεξικό κείμενο, σχετικό με το θέμα, εδώ

Melomanka said...

Thanks a lot :-) I made this transparent and stood with it on the balcony, so I was interested, what did you write about it.
You are right, I was hearding round about Polish most of all, English too, but German least.

bidibis said...

Φύρερ Basik, μήπως είναι καιρός να γυρίσετε στην πατρίδα; Θα πάθετε υπερκόπωση από τις πολλές συναυλίες και επιπλέον υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να σας μισήσουν οι ομοεθνείς σας που δεν έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν τέτοια πράγματα.

Μιας και είστε μακριά από την πατρίδα να σας ενημερώσουμε και για τα εγχώρια μουσικά δρώμενα. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές ο Ρουβάς και η Ζυγούλη κατά πάσα πιθανότητα έχουνε χωρίσει. Το έγραψε αυτό η Bild; Δε νομίζω.

Πίσω ολοταχώς μεσιέ αν θέλετε να μάθετε και ποιο είναι το καινούριο αμόρε του Ρουβά.

Τη Ρουλά την ξέρεις άραγε;

Melomanka said...

Oops, hearing, not hearding :-)

basik-ly said...

@ μεγαλοκοπέλα

Το διάβασα κι εγώ. Λίγο αυστηρή η κριτική σας, αλλά όχι εντελώς άδικη. Δυστυχώς, κυκλοφορούν πολλά κόμπλεξ και πολλοί δήθεν.

@ melomanka

Sure, anytime! How did you like the concert?

@ bidibis (aka g.a.n.g)

Τι είναι αυτά τα ονόματα; Αγνοώ! Και μάλλον καλά κάνω. :)

neutrino said...

νομιζω πως στην Ελλαδα χρειαζονται εναν περιπου ακομα χρονο για να αρχισουν να τους εκθειαζουν ως το νεο (sic) must συγκροτημα που "αυτοι" παρακολουθουσαν απο τα πρωτα του (sic) βηματα..
Pioneer to the false

Anonymous said...

τι μου θύμισες..

Melomanka said...

The concert was beautiful, but too short. I hoped they will play "Pace is the trick". But they played "Take you on a cruise" with my favourite "Baby won't you try to find me (...)" at least.
I still hope they will come come to Poland one day and will play long concert :-)

basik-ly said...

@ neutrino

Και κατά το 2019 θα έρθουν για συναυλίες. :)

@ peeping tom

Τι άραγε; Δεν έχω ιδέα!

@ melomanka

Are you coming to The National as well?