Friday, October 19, 2007

«Ξένοι» αλλά δικοί μας

Αυτόν τον τίτλο δίνει η Ελευθεροτυπία στο άρθρο της για την παρουσίαση που γίνεται στο Μέγαρο Μουσικής στους "Πέντε Ελληνες συγγραφείς, που κατάγονται ή γεννήθηκαν στην Ελλάδα και διαπρέπουν στο εξωτερικό".

Λείπω καιρό και η απόσταση με κάνει να πιστεύω πως μαζί με τον υπόλοιπο πλανήτη εξελίσσεται και η Ελ-λάς-Ελ-λάς. Λάθος. Βήματα προς τα πίσω κάνει.

Από τι αγωνία πρέπει να διακατέχεται αυτό το κακοπληρωμένο - ανώνυμο και επώνυμο - δημοσιογραφαριό που ελάχιστα διαφέρει από την πλέμπα με τις αλυτρωτικές βλέψεις. Γι' αυτό και παντού βλέπει εχθρούς και σκοπιμότητες.

Πρέπει να είναι πολύ κολλημένο στις μαθητικές εκθεσούλες όλο αυτό το "φρέσκο αίμα", γαλουχημένο με τα πατροπαράδοτα ιδεώδη.

Αφορμή γι' αυτές τις σκέψεις στάθηκε μια συνέντευξη της Γαλλίδας τραγουδίστριας Babet, που άκουσα τις προάλλες στο ραδιόφωνο. Μιλούσε γερμανικά με γαλλικό αξάν, και μετά από αρκετές ερωτήσεις, ο Γερμανός δημοσιογράφος, της ζήτησε να εξηγήσει στους ακροατές τον λόγο. Η κοπέλα απάντησε απλά πως η μητέρα της είναι Γερμανίδα και η συζήτηση επανήλθε στη μουσική της. Ούτε γιαγιές, ούτε παππούδες.
Στην Ελλάδα μια ανάλογη περίπτωση καταλαβαίνω πως θα γινόταν θέμα με πηχυαίους τίτλους: "Η Ελληνίδα τραγουδίστρια με τη διεθνή καριέρα".

Κρίμα, γιατί εκτός των πολλών παιδικών νοσημάτων, η χώρα πάσχει και από οξύ επαρχιωτισμό.


Συμπλήρωμα:

Στην καινούρια ταινία του Robert Redford με τίτλο Lions for Lambs, σε μια πολιτική συζήτηση μεταξύ καθηγητή και μαθητή υπάρχει η ακόλουθη στιχομυθία:
(η απόδοση είναι από μνήμης και όχι επακριβής)


Μαθητής: Μου άρεσαν εκείνα τα μαθήματα για τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη…
Καθηγητής: Έχεις πάει ποτέ στην Ελλάδα;
Μαθητής: Όχι...
Καθηγητής: Οι πολιτικοί μας ωχριούν μπροστά στους δικούς τους!

13 comments:

bidibis said...

Η νεοελληνική ταυτότητα είναιο κεφτές, για αυτό και εγώ ήρθα να σου κάνω κεφτέ, για το γούρι, και να σε ασημώσω για το γνωστό θέμα;-)

Ένας άλλος γνωστός Έλληνας που διαπρέπει στη Γαλλία, ο Βασίλης Αλεξάκης στο ερώτημα "Με ποια ταυτότητα οι Ελληνες περιέρχονται στον σύγχρονο κόσμο;" λέει "Φοβούμαι ότι συνήθως «ταξιδεύουν» χωρίς να βλέπουν γύρω τους, με τα μάτια στραμμένα στο παρελθόν, σαν ο σκοπός του ταξιδιού να είναι η νοσταλγία. Βλέπουν τον κόσμο με τα μάτια της γιαγιάς τους, πράγμα που εξηγεί το ότι έχουν σχεδόν πάντα μαζί τους ... ένα ταπεράκιμε κεφτέδες. Η νεοελληνική ταυτότητα είναι ο κεφτές."

Σε περίπτωση που δεν αγοράζεις Ελληνικές εφημερίδες σου ανεβάζω ολόκληρη τη συνέντευξη από το περιοδικό της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ εδώ

Δηλαδή τι θέλεις να μας πεις κύριε Basik, πως όταν οι Γερμανοί αθλητές κερδίζουν χρυσά μετάλλια σε ολυμπιακούς αγώνες η τηλεόραση δε δείχνει τους παππούδες τους να ρίχνουν μπαλωθιές στον αέρα; Εμείς εδώ αμάν και πως κάνουμε να δοθεί το μετάλλιο της Τζόουνς στη Θάνου για να ξαναδούμε τον παππού της Θάνου στην Πρεβεζα με το τουφέκι να πυροβολάει στον αέρα και να νοιώσουμε μια κάποια εθνική ανάταση που τόσο πολύ ανάγκη την έχει στις μέρες μας η Ελλάδα και εμείς οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια την έχουμε στερηθει και πάει λέγοντας... Δε βλέπεις τώρα που πάνε να μας κλέψουν το όνομα τα Σκόπια; Και Λιάνα Κανέλη αναρωτιέται "πώς θα λέμε τώρα το Μακεδονικό Χαλβά;"

basik-ly said...

Συγχαρητήρια! Μόνο εσύ μπορούσες να κατανοήσεις πως το "χλωμό" σήμαινε "κίτρινο"! Εύγε και πάλι!

Έχε χάρη που δεν είναι γερμανικό έθιμο οι μπαλωθιές. Διαφορετικά... :)

Όσο για τον χαλβά, προτείνω το συνώνυμο "Λιάνα". Ή έστω "Αρτοποιάδης"!

Και, φυσικά, σε χιλιοευχαριστώ για τη συνέντευξη του Αλεξάκη. Από τις σπάνιες φορές που συμφωνώ με τόσες απόψεις!

etalon said...

Τι παραξενο την Κυριακη που διαβαζα την συνέντευξη του Αλεξάκη, θυμήθηκα το δικό σου πόστ. Ως συνήθως με καλυπτεις τόσο που ούτε "συμφωνώ" σκέφτομαι να γραψω.
Υπάρχει μια συνάφεια με όλους τους Ελληνες της Διασποράς. Απο μακριά βλέπουν καθαρότερα, ειλικρινέστερα και σίγουρα πιο αντικειμενικά τα δικα μας "χλωμα" πρόσωπα.
Πολλές φορές αυτο εκλαμβάνεται απο τους ιθαγενείς σαν υπεροψία.
Μονο καγχασμο ομως μπορει να δημιουργήσει μια τέτοια σκέψη.
Γιατί στερούμαστε οποιασδήποτε δικαιολογίας. Εθελοτυφλούμε οι πιο "ξύπνιοι" και ζουμε στη μακαριοτητα του επαρχιακου κουτσομπολιού οι υπόλοιποι. Κι όλοι μαζι με το άγχος μη μείνουμε πίσω. Μονο για γέλια είναι όλο αυτό.
Δεν ειμαστε πίσω. Ειμαστε ...πέρα. Κι ουτε. Δεν είμαστε πια πουθενα.
Για αλλη μια φορα το post σου ειναι υπέροχο. σαν ένεση αλήθειας.

IdentityCafe said...

ξερεις τι ειναι εντυπωσιακο?
πως αρκει μονο να ζησει κανεις 2 (μινιμουμ) χρονια στο εξωτερικο απο πχ τα 70 της ζωης του για να δει τα πραγματα ΛΙΓΟ αλλιως αν εχει φυσικα και τις αναλογες ευαισθησιες...

Σκεφτομαι τοσες φορες πως θα επρεπε να ειναι υποχρεωτικη οχι η κωλο-στρατευση αλλα η φοιτηση για 2 χρονια (εστω και στο λυκειο) στο εξωτερικο...

Το σχολιο σου στα "λογια του αερα" παλι πεφτει μεσα 10000%

γιατι ρε γαμωτο ειναι τοσο συντηρητικη αυτη η κοινωνια...

basik-ly said...

@ etalon

Πόσο χαίρομαι που μεγαλώνουμε ΜΑΖΙ!

@ identitycafe

Δυστυχώς πολλοί είναι αυτοί που έχουν σπουδάσει σε διάφορες χώρες του κόσμου και έμειναν ανεπηρέαστοι! Μάλλον τους έλειπαν οι ευαισθησίες. Τρανό παράδειγμα πάμπολλοι πολιτικοί.

Πώς το λένε; Μπορείς να βγάλεις τον χωριάτη απ' το χωριό, αλλά το χωριό απ' τον χωριάτη με τίποτε!
(Όπου χωριάτης ο βάρβαρος μέσος Έλληνας)

mickey said...

Νομίζω πως συντηρητισμός και εθνική μειονεξία (ή οξύς επαρχιωτισμός που λέει και το post) πάνε πακέτο.

Και βασικές αιτίες και για τα δύο είναι η στρεβλή Παιδεία και η πραγματικότητα που σερβίρουν τα ΜΜΕ.

Το ζητούμενο είναι αν υπάρχει διέξοδος - πέρα από τη μετανάστευση φυσικά. Προβληματίζομαι έντονα τον τελευταίο καιρό...

(μπορεί να φταίνε και τα ταξίδια)

bidibis said...

κανα halloween song έχεις να προτείνεις μεσιέ basik;

basik-ly said...

Αυτά που έχω είναι τα εξής:

Halloween-JAPAN
Halloween-DREAM SYNDICATE
Halloween-(from RENT)
Halloween Parade-Lou REED

bidibis said...

σε ευχαριστώ

έχουμε στου mickey halloween party για αυτό σε ρώτησα

Ναπoλέων said...

31.10.07

@ identitycafe

«γιατι ρε γαμωτο ειναι τοσο συντηρητικη αυτη η κοινωνια...»
Γιατί είναι καθημαγμένη από τον φόβο και τον (συνέκδοχο) εγωϊσμό).
Οπλίσου με κάποια υπομονή και κατάγραψε δέκα, ας πούμε, διαφημίσεις. Μετά δέκα τηλεπαραθυράδες και μετά δέκα δηλώσεις πολιτικών.
Μελέτησέ τες. Θα δείς ότι κάπου 25 από τις 30 κάνουν «εμπόριο» φόβου, ανασφάλειας.

Τί χρείαν έχομεν (ετέρων) μαρτύρων;;;

αγάπη - αφοπλισμός - ειρήνη
Ναπολέων

doctor said...

Εδώ κάνανε ελληνίδα την Τζένιφερ Άνιστον (Αναστασάκη)!
Που είσαι Πανίκα Ψωμιάδη να την δεις σημαιοφόρο με την γαλανόλευκη!!!

doctor

ManBlogg said...

Κατατάσσοντας φυσικά την Ελευθεροτυπία στην μεγάλη λίστα των Ελληνικών ταμπλόιντ εφημερίδων δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με το post σου.
Να συμπληρώσω επίσης ότι ενώ εντελώς αυθαίρετα "υιοθετούν" προσωπικότητες με προφανείς ή και όχι αρκετές φορές Ελληνικές ρίζες, επιμελώς δεν αναφέρουν άλλες που γίνονται διάσημες με την πολλές φορές εγκληματική τους συμπεριφορά ή όταν ηγούνται μη δημοφιλών υπηρεσιών για τα γούστα των εφημερίδων.
Έτσι σπάνια θα δεις Έλληνα ταμπλόιντ δημοσιογράφο να λέει "Ελληνικής καταγωγής" τον John Rigas (1ης γενιάς Ελληνοαμερικανό) πχ που κατέκλεψαν οικογενειακώς την άλλοτε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες καλωδιακής τηλεόρασης των ΗΠΑ την Adelphia Communications. Ή από την άλλη τον γιο Έλληνα και Αλβανίδας μεταναστών που έτυχε να βρεθεί στο διευθυντικό πόστο της CIA διορισμένος από τον πρώην πρόεδρο Clinton. (George Tenet)
Τέλος διαβάζω στο επίμαχο άρθρο τη λεζάντα που χαρακτηρίζει τον Περικλή Μονιούδη Γερμανό, ενώ όπως φαίνεται από το αναλυτικό κομμάτι είναι γεννημένος στο γερμανόφωνο μέρος της Ελβετίας και αναρωτιέμαι -μάταια- αν του το έχει μεταφράσει κανείς του ανθρώπου το κείμενο να τους στείλει καμιά ...παντόφλα.

xomeritis said...

Αυτό που θυμάμαι, κι εγώ από μνήμης είναι το "Our government makes their government (για την Ελλάδα as a vision for the future". Αλλά μπορεί και το αντίστροφο, που είναι εξίσου εφιαλτικό...