Tuesday, October 02, 2007

"Δύο Αλβανοί και δύο Έλληνες μουσουλμάνοι"

Για μένα δεν είναι παρά μια φωνή. Μια μέτρια φωνή του ραδιοφώνου. Δεν είναι σπουδαία αλλά ούτε ενοχλητική. Ίσως είναι λίγο επιτηδευμένη, πρόβλημά της. Κάνει όμως λάθη. Είναι ικανή να κάνει μέχρι και επτά-οκτώ σαρδάμ στη διάρκεια του πεντάλεπτου δελτίου ειδήσεων που ακούω πριν από την εκπομπή του Γιάννη Πετρίδη "Από τις 4 στις 5". Και σπάνια ζητάει συγνώμη.

Παίρνει κατά καιρούς θέση, σε θέματα που δεν είναι της αρμοδιότητάς της, αφού δεν σχολιάζει, αλλά εκφωνεί ειδήσεις. Δεν ξέρω καν αν τις γράφει η ίδια ή αν τις γράφουν άλλοι, ούτε πώς βρέθηκε σ' αυτή τη θέση.

Ξέρω πως σήμερα ξαναχτύπησε, αναφέροντας πως συνελήφθησαν για υπόθεση ναρκωτικών "δύο Αλβανοί και δύο Έλληνες μουσουλμάνοι".

Η τακτική της αναφοράς στην υπηκοότητα των εγκληματιών είναι μια πολιτική του ελληνικού ρατσισμού που συναντάται καθημερινά. Στην Ελλάδα υπάρχουν πάμπολλα παραδείγματα που συνηγορούν στο ότι οι νόμοι είναι υποδεέστεροι της νοοτροπίας. Άλλωστε ο λαός τείνει να αποκτήσει την εντύπωση πως ο ελληνισμός στην υφήλιο κάνει μόνο προόδους, αφού ποτέ δεν αναφέρονται οι Έλληνες που σαπίζουν στις φυλακές.

Αλλά και το θρήσκευμα; Το οποίο - τι σύμπτωση! - είναι πάντα "μουσουλμανικό". Θα έλεγε ποτέ "Γερμανός καθολικός"; Έχει αναφερθεί ποτέ σε "Έλληνα ορθόδοξο"; Την νοιάζει αν ο χ Γάλλος είναι καθολικός, προτεστάντης ή άθεος;

2007 στην ΕΕ. Ντροπή!

Κατερίνα Κουράντη λέγεται.

12 comments:

onelittleastronaut said...

ε βεβαια, τι περιμενες εσυ, τα ρατσιστικα σχολια να περιοριστουν μονο στην τιβι? οχι ειναι παντου, σε καθε λογης εντυπο που κυκλοφορει, απο τα καρατζαφερικα εως και τα "προοδευτικα". γιατι εχεις εσύ ακουσει σε κανενα τηλεοπτικο δελτιο ειδησεων οταν προκειται για ληστεία να αναφερουν την λεξη έλληνες μπροστά? οχι βεβαια, μονο ληστές λενε, οταν ομως ειναι αλβανοι, ρουμανοι η οτι δήποτε, τα γραμματα καλυπτουν ολη την οθονη για να το χωνεψουμε ολοι: ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΜΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ-ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΜΑΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ-ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ. ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ. ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ! αντε..παλι συγχηστηκα basik

Aphrodite said...

Λοιπον, να πω κάτι άσχετο:

Εγκαίνια στο

Doncat and Friends!

Για περάστε!!!
:))))

Αταίριαστος said...

Η ίδια είναι υπεύθυνη για τα σαρδάμ αλλά για το περιεχόμενο ο αρχισυντάκτης του δελτίου.
Σε κάθε περίπτωση οι παρατηρήσεις σου σωστές. Επισης πολύ συνηθισμένη ήταν κάποτε σε ανεξιχνίαστα εγκλήματα η κατακλείδα "το έγκλημα εικάζεται ότι έκαναν αλλοδαποί". Εννοείται βέβαια ότι στο χωριό, το βράδυ στο καφενείο δεν έλεγε κάποιος στο φίλο του "άκουσες ποιοι εικάζεται ότι έκαναν το φονικό;" αλλά "άκουσες τι έκαναν πάλι οι κωλοαλβανοί;".

Με την ευκαιρία: είχα αρκετό καιρό να ακούσω Πετρίδη και προχθές που άκουσα αγανάκτησα. Εκτός που ξεκινά αργότερα λόγω δελτίου, εκτός που διακόπτεται στις 4.30 τώρα προσθέσαν αυτές τις ηλίθιες και άσχετες "χρήσιμες πληροφορίες" ενδιάμεσα! Είναι τελείως βλάκες εκεί στην ΕΡΑ;

mickey said...

Αυτός ο "υφέρπων" ρατσισμός, ειδικά όταν έχει να κάνει με ΜΜΕ (και τις διαστάσεις που έχει εξ ορισμού η απήχησή τους) είναι κατά τη γνώμη μου πιο επικίνδυνος από κάποια φαινόμενα, που ούτως ή άλλως καταδικάζονται από όλους ως "ακραία".

Εθίζει την κοινωνία σε λανθασμένες εξισώσεις και ταξινομήσεις (όπως π.χ. Αλβανός = Εγκληματίας) και προλειαίνει το έδαφος για την προκατάληψη και την περιθωριοποίηση μη γηγενών. Κι όλα αυτά συμβαίνουν περίπου ασυνείδητα, χωρίς να υπάρχουν σχεδόν καθόλου αντιδράσεις.

(εκμεταλλεύονται και την έμφυτη ιδιότητα του εγκεφάλου μας να ταξινομεί τα πάντα σε στεγανά "οντολογικά κουτάκια")

Είναι επίσης ενδιαφέρουσα η παράμετρος που θέτεις, πως ακόμα και οι αλλοδαποί "ταξινομούνται" σε υπο-κατηγορίες με βάση το θρήσκευμα ή το "κύρος" που έχουν ως "ανώτεροι" και ανεπτυγμένοι λαοί ή το "στίγμα" του ...κατώτερου (σε αυτή την περίπτωση, έχουμε ακόμα και αλλόθρησκους έλληνες πολίτες).

Ευρύτερου ενδιαφέροντος και αρκετά περίεργο επίσης είναι που ο όρος "μουσουλμάνος έλληνας" χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά για τον προσδιορισμό των κατοίκων της γνωστής μειονότητας της Θράκης. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση (θετική ή αρνητική) έχω ακούσει απλώς το "μουσουλμάνος".

Μπορεί να είναι και ...ιδέα μου βεβαίως ;)


Υ.Γ. Φυσικά δε συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Και στις ΗΠΑ π.χ. είχαν διατυπωθεί ανάλογες ανησυχίες, όταν στα ΜΜΕ έπαιζε πολύ η φράση "ο δράστης είναι μαύρος" (ή "αραβικής καταγωγής" κλπ). Δε γνωρίζω αν τελικά άλλαξαν κάποια πράγματα.

mantz said...

Βασίλη, όλα είναι όπως τα λες.
Το συγκεκριμένο το άκουσα κι εγώ και πήγε να μου φύγει το τιμόνι όταν οδηγούσα. Είπα να βάλω σχόλιο στο μπλογκ μου αλλά με πρόλαβες.
Θα κάνω λινκ εδώ.
Υποθέτω ότι είναι απλώς εκφωνήτρια. Μία από τις χιλιάδες που ... "απασχολούνται" στην ΕΡΤ. Μου κάνουν εντύπωση και κάποιοι συνάδελφοί της που μπαίνουν στο στούντιο τελευταία στιγμή, λαχανιασμένοι. Τους ακούς και αγχώνεσαι κι εσύ ο ίδιος. Καταλαβαίνεις την καρδιά τους που χτυπάει σα να πάει να σπάσει, να προσπαθούν να πάρουν ανάσες για να βγάλουν την πρόταση, μια λίγο μεγαλύτερη παύση μεταξύ ειδήσεων μπας και μπορέσουν και το φέρουν στα ίσια...
Επαγγελματισμός και διοίκηση ελληνικού δημοσίου...

Δυστυχώς η "χρωματισμένη" σύνταξη / εκφώνηση ειδήσεων έχει πολλές εκδοχές και έχει γίνει της μόδας και σε αρκετούς μουσικούς χαζοσταθμούς που νομίζουν ότι όλοι οι "νέοι" στους οποίους απευθύνονται βρίσκονται στις παραφυάδες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ... Ή απλά βρίσκονται οι ίδιοι και θεωρούν ιερό τους καθήκον να "διαφωτίσουν" και το ποιμνίο τους...

Mickey: Στις ΗΠΑ σχεδόν δεν διανοούνται να κάνουν τέτοιες αναφορές καθότι ξέρουν ότι η κατακραυγή και η επακόλουθη απώλεια αξιοπιστίας / εσόδων θα τους κοστίσει. Φυσικά εκεί δεν έχουν τις διαφημίσεις του Δημοσίου να τους συντηρούν...
Πάντως, πάλι ο "καταναλωτής" και το επίπεδό του είναι που έχει τον κυρίαρχο ρόλο...

mickey said...

Mantz:

Στην Ελλάδα σίγουρα η ελεύθερη αγορά και ο ιδιωτικός τομέας δεν λειτουργούν και πολύ ...υγιώς ;)

(τόσο από την πλευρά των παραγωγών και επιχειρήσεων όσο και από εκείνη των καταναλωτών)

Είναι επομένως πιθανό να λειτουργεί ο "συσχετισμός" που αναφέρεις.

glenn said...

Νομίζω την έχω ακούσει μια φορά. Με ενόχλησε η προφορά της τόσο πολύ που τσατισμένος την άλλαξα αμέσως.

doctor said...

Σε λίγο θα ακούμε: Ο έλληνας αγνωστικιστής, ο έλληνας άθεος, ποτέ όμως ο έλλην-ορθόδοξος.

doctor

basik-ly said...

@ george

Είναι γιατί όλοι ζηλεύουν τους Έλληνες για την εξαιρετική Παιδεία που παρέχουν τα σχολεία τους, το αποτελεσματικότατο σύστημα υγείας τους και το πεντακάθαρο περιβάλλον τους.
Και προπαντός τη διαφάνειά τους.

Και υπάρχουν ακόμη άτομα που τα πιστεύουν!

@ αταίριαστος

Δεν πάει πολύς καιρός που συζητούσα με γνωστό δημοσιογράφο (ανταποκριτή) της ελληνικής τηλεόρασης (αλλά και του Τύπου), που προσπαθούσε να μου εξηγήσει πως BBC και ΝΕΤ δεν διαφέρουν και πολύ!

@ mickey

Μα μου το 'χει πει Έλληνας Χ.Ο.
"Ε, όχι τώρα να μου πεις ότι ο Αμερικανός και ο Αλβανός είναι το ίδιο!"

Το Χ.Ο. εδώ έχει ιδαίτερη σημασία.

@ mantz

Έχω ακούσει κι εγώ πολλές φορές το λαχάνιασμά τους. Κι ο άλλος σου λέει ότι (όπως ανέφεερα και πιο πάνω) δεν διαφέρει από το BBC. Και περνάει για σοβαρός!

@ glenn , doctor

Ευτυχώς (!) δεν ακούω συχνά ΕΛ. ραδιόφωνο ούτε παρακολουθώ ΕΛ. τηλεόραση. Πάντως, κάθε φορά που το κάνω, διαπιστώνω πως είναι... αλλού. Ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα που συναντάς ταξιδεύοντας στην Ευρώπη.

bidibis said...

θρίαμβος στο Μαρτινέγκο or whatever στην Κρήτη.

Μήπως είναι καιρός να ξαναγίνεις ΑΡΗΣ να ξαναφουστΑΡΗΣ?

*******
χαχα στην αρχή νόμιζα ότι μιλούσες για εκείνον μια ώρα πριν που ψάχνει δουλειά για τον... κοσμάκη και ήμουν έτοιμος να μιλήσω για γαλάζια παιδιά που περίμεναν με τα κλειδιά στα χέρια να βγει η ΝΔ και να ανοίξουν την πόρτα της κρατικής ραδιοτηλεόρασης. Τα ίδια και χειρότερα έγιναν και στην Αθηνοφάγα ΕΤ3.

Η κουράντη όμως αν δεν κάνω λάθος βρίσκεται από την εποχή του ΠΑΣΟΚ εκεί οπότε το σχόλιο μου μάλλον δεν έχει βάση

"Στην Ελλάδα υπάρχουν πάμπολλα παραδείγματα που συνηγορούν στο ότι οι νόμοι είναι υποδεέστεροι της νοοτροπίας."

Αυτό το σχόλιο είναι όλα τα λεφτά και για να μην είμαι άδικος δεν εξαιρώ τον εαυτό μου από αυτό γιατί παρότι μπορεί ο καθένας, ακόμα και ο ψωμιάδης, να συμφωνεί με αυτό όλοι λίγο πολύ τις έχουμε κάνει τις κουτσουκέλες μας και καλό είναι να το παραδεχόμαστε που και που.

basik-ly said...

@ bidibis (aka g.a.n.g)

Γιατί εμείς άσχημα τα πάμε; 12 βαθμοί και 10-0 τέρματα. Μήπως πρέπει εσύ να μεταπηδήσεις στο ΑΛΛΟ κίτρινο στρατόπεδο; ;)

IdentityCafe said...

Για του λογου το αληθες, κοιτα αν θες τα τελευταια στοιχεια της Γιουροστατ για το ποσο ξενοφοβοι και συντηρητικοι ειναι οι ελληνες...