Tuesday, May 09, 2006

Popetown


Όχι πως ο χριστιανισμός δεν είχε τα δικά του "λαμπρά" δείγματα φανατισμού και μισαλλοδοξίας (θυμηθείτε μόνο τι έγινε κατά την προβολή του Τελευταίου Πειρασμού ή με το θέμα των ταυτοτήτων), τώρα όμως φαίνεται να ζήλεψε τον μουσουλμανικό ζήλο και τη... δόξα που απέφερε η υστερία με τα δανέζικα σκίτσα του Μωάμεθ, και θέλει να ακολουθήσει παρόμοιες τακτικές. Έτσι, μετά το βιβλίο, η καθολική εκκλησία καλεί τώρα το ποίμνιό της να μποϊκοτάρει την κινηματογραφική μεταφορά του "Κώδικα Ντα Βίντσι". Με καθυστερημένα αντανακλαστικά, αφού καλοκοιμήθηκε κατά την προσφιλή του από... δικτατορίας συνήθεια όσο το μυθιστόρημα πουλούσε σαν ζεστό ψωμί, ο μιντιαμανής κ. Χριστόδουλος δεν άφησε ούτε αυτή την ευκαιρία αυτοπροβολής να πάει χαμένη. Θυμήθηκε κι αυτός, δύο βδομάδες πριν βγει το φιλμ στους κινηματογράφους να αρχίσει τις παραινέσεις προς τους πιστούς (του) για μποϊκοτάζ της ταινίας αλλά και του βιβλίου. Το ότι πρόκειται για μυθιστόρημα ασφαλώς και δεν απασχολεί τον ανώτερο κλήρο - άλλωστε τι θα μπορούσε να είναι αφού αυτός κατέχει την απόλυτη αλήθεια; - ούτε τα περί ελευθερίας της τέχνης φαίνεται να αποτελούν σημαντικά πειστήρια αποδοχής διαφορετικών αντιλήψεων και εκφράσεων. Λόγω δε του timing ψυλλιάζομαι πως έχουν πάψει πλέον να διαβάζουν βιβλία και έχουν στρέψει την προσοχή τους αποκλειστικά στην εικόνα. Αλλά οι φύλακες των χρηστών ηθών δεν περιορίστηκαν μόνο στην συγκεκριμένη ταινία...

Πρόσφατα, στη Γερμανία, πριν την προβολή του πρώτου από τα δέκα επεισόδια της αγγλικής σειράς κινουμένων σχεδίων Popetown, τα δικαιώματα της οποίας αγόρασε το γερμανικό MTV, οι σκληροπυρηνικότεροι Καθολικοί Χριστιανοδημοκράτες της CSU (βαυαρέζικης αδελφής της CDU), εισηγήθηκαν την απαγόρευσή της με την αιτιολογία ότι διακωμωδεί το Βατικανό και προσβάλλει το πρόσωπο του Πάπα. Νεαροί καθολικοί από την πόλη Γκόσλαρ συνέλεξαν 5.000 υπογραφές εναντίον της εκπομπής και τις έστειλαν στο κανάλι. Σε ψυχραιμότερο, βορειοευρωπαϊκό κλίμα και προκειμένου να εξακριβωθεί η σοβαρότητα των φόβων τους, στη ζωντανή, δοκιμαστική προβολή κλήθηκαν εκπρόσωποι διαφόρων φορέων: κομμάτων, ραδιοτηλεοπτικών συμβουλίων, καλλιτεχνών, τηλεθεατών... Οι μόνοι που δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση ήταν οι εκπρόσωποι της καθολικής εκκλησίας και οι πολιτικοί της CSU! Αξίζει να σημειωθεί πως κατόπιν πανάγιων πιέσεων, το καρτούν απαγορεύτηκε στη Βρετανία και η μόνη χώρα στην οποία ολοκλήρωσε τις προβολές δίχως προβλήματα παραμένει η Νέα Ζηλανδία.

Το 20λεπτο επεισόδιο, μεταγλωττισμένο όπως το 99,9% των προγραμμάτων της γερμανικής τηλεόρασης, δεν ήταν αστείο παρά μόνο σε ελάχιστα σημεία. Λέγεται πως είναι ένα από τα πιο αδύναμα της σειράς. Επιχειρήματα το ύφους "κακόγουστο", "χαζό" και τα συναφή, ωστόσο, ασφαλώς και δεν δικαιολογούν την παρέμβαση της εκκλησίας. Ο εκπρόσωπος του ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου συνόψισε πως "καμιά δημοσίευση που αγγίζει τις ευαίσθητες χορδές κάποιων, ακόμη κι αν είναι κακόγουστη ή βλακώδης, δεν προσφέρεται για τη διατάραξη της δημόσιας ειρήνης" και μια πρόχειρη δημοσκόπηση κατά τη διάρκεια της εκπομπής έδειξε πως 88,1% του κοινού είναι κατά της απαγόρευσης. Η οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί τις επόμενες μέρες, μάλλον όμως το MTV σκοπεύει να το αποσύρει αφού έχει ήδη προγραμματίσει άλλη εκπομπή για τη συγκεκριμένη μέρα και ώρα.

Κι εκεί που θα νόμιζε κανείς πως το αποκορύφωμα της εκκλησιαστικής ασυνέπειας και κρατικού παραλογισμού κορυφώνεται με την υποδοχή του "αγίου φωτός" με τιμές αρχηγού κράτους (τι σχέση μπορεί να έχει ο χριστιανισμός με την πολιτική πέρα από τις δικτατορίες και τη "σύγχρονη" Ελλάδα;) έρχεται η ορθόδοξη εκκλησία της Ρωσίας και παρακινεί το κοινοβούλιο της Μόσχας να απευθυνθεί στον πρόεδρο Πούτιν, απαιτώντας την απαγόρευση των διεθνών οργανισμών βοηθείας στους ασθενείς που πάσχουν από AIDS με το ακλόνητο επιχείρημα, που υπογράφεται μάλιστα από το Κέντρο Ιατροδικαστικής Ψυχιατρικής της χώρας, ότι η διάδοση προφυλακτικών και συρίγγων μιας χρήσης αυξάνει τους ναρκομανείς και οδηγεί στην παιδική πορνεία και την παιδεραστία. Τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι στη Ρωσία υπάρχουν 313.000 φορείς του ιού HIV, αλλά σύμφωνα με υπολογισμούς του ΟΗΕ οι ασθενείς ξεπερνάνε τις 800.000 ενώ οι φορείς κυμαίνονται μεταξύ 1,5 και 3 εκατομμυρίων. Ωστόσο, ο πατήρ Μπερεστόφ, γιατρός και διευθυντής ενός κέντρου απεξάρτησης στη Μόσχα, ισχυρίζεται πως 33 φορείς του AIDS έπαψαν να είναι οροθετικοί από τη στιγμή που ασπάστηκαν την ορθοδοξία. Οι θαυματουργές ιδιότητες της πίστης!

Και για να μην ξεχνιόμαστε, επισημαίνω: διανύουμε το σωτήριον έτος 2006!

2 comments:

cyrus said...

Στα όσα πολύ σωστά λες προσθέτω την έκθεση Outlook, το κόμικ του Χάιντερ και τον Τελευταίο Πειρασμό (παλιό, αλλά πάντοτε επίκαιρο).

Αυτό με τη Ρωσία δεν το ήξερα. Ώστε γίνονται ακόμη θαύματα στην εποχή μας... :-P

mickey said...

"διανύουμε το σωτήριον έτος 2006"

Προ ...Σωτήρος;;;