Thursday, June 01, 2017

Επίκαιρο μέσω... Arcade Fire


http://www.apotis4stis5.com/themata-f/10483-vasilis-from-berlin



 
40 χρόνια πριν... 
Όταν ήμουν 13 χρονών και άρχισα να αγοράζω δίσκους, ένας από τους πρώτους που απέκτησα ήταν το "Chicano" των Black Blood.  Εκεί, όπως θα θυμάστε, υπήρχε η τεράστια επιτυχία στην Ελλάδα A.I.E. (A Mwana) στα σουαχίλι 
που αργότερα διασκευάστηκε και στα ελληνικά από τον Λάκη Τζορντανέλλι ως "Αγοράζω Παλιά" σε στίχους Σέβης Τηλιακού.  
Τη δόξα του ζήλεψαν και οι Bananarama που το επέλεξαν ως πρώτο single, χωρίς όμως να προκαλέσ-ουν/-ει ιδιαίτερη αίσθηση.
Η διαχρονικότητα του A.I.E. αποδεικνύεται και από την επανεμφάνισή του με διαφορετικούς στίχους, ως Helele, ερμηνευμένο από την Velile και τους Δανούς Safri Duo, που αποτέλεσε το επίσημο τραγούδι στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2010, στη Νότια Αφρική.
Πριν λίγο καιρό ανακάλυψα την πρώτη εκτέλεση του τραγουδιού, που από μόνη της αποτελεί μέρος ενός εξαιρετικά ευφάνταστου concept! Πρόκειται για το δημιούργημα των Jean Kluger και Daniel Vangarde που το ονόμασαν Yamasuki (Singers) και κυκλοφόρησαν ένα άλμπουμ τραγουδώντας σε ψευδο-ιαπωνέζικα!  Εκεί υπήρχε και το Aieaoa, όπως ήταν ο αρχικός τίτλος της σύνθεσης.
Το δίδυμο Kluger / Vangarde είχε και άλλες επιτυχίες, κυρίως στον χώρο της ντίσκο με τους Ottawan (D.I.S.C.O), Gibson Brothers (Cuba), Sheila & B Devotion, αλλά και το... Disco Bouzouki (επιλογή του Γιάννη στο Hit Parade No 13).  
Τα θυμήθηκα όλα αυτά καθώς, ψάχνοντας, διαπίστωσα πως το πραγματικό όνομα του Daniel Vangarde είναι Bangalter, και δεν είναι άλλος από τον πατέρα του Thomas Bangalter των Daft Punk.

No comments: