Wednesday, December 14, 2011

Γερμανόφωνα Τραγούδια Χωρίς Διαβατήριο - #65


65. There’s Something in Your Eyes, 1932, (Franz Grothe, Leo Monosson, Karl Wilczynski, Reg Connelly)

            Ο Franz Johannes August Grothe (1908-1982) γεννήθηκε στο Βερολίνο από πατέρα πιανίστα και μητέρα τραγουδίστρια.  Ο ίδιος άρχισε σε ηλικία πέντε ετών μαθήματα βιολιού και έναν χρόνο αργότερα, πιάνου.  Στα δέκα του ξεκίνησε να συνθέτει, αργότερα σπούδασε στη Μουσική Ακαδημία του Βερολίνου και στα δεκαοκτώ του προσελήφθη ως πιανίστας και ενορχηστρωτής στην ορχήστρα του Dajos Béla.

            Στη δεκαετία του ’20 συνεργάστηκε με τον τενόρο Richard Tauber που ερμήνευσε πολλά τραγούδια του και ξεκίνησε να γράφει μουσική για κινηματογραφικές ταινίες.  Το 1931 ίδρυσε τον δικό του μουσικό εκδοτικό οίκο που έκλεισε δύο χρόνια αργότερα, όταν πολλοί Εβραίοι συνεργάτες του έφευγαν από τη Γερμανία.  Ο ίδιος έγινε μέλος του ναζιστικού κόμματος και σύντομα μετακόμισε στη Βιέννη όπου συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Willy Forst.  Αργότερα βρέθηκε για ένα μικρό διάστημα στο Χόλιγουντ, αλλά επέστρεψε στην Ευρώπη και παντρεύτηκε την Νορβηγίδα ηθοποιό και τραγουδίστρια Kirsten Heiberg.

            Μετά τον πόλεμο αγωνίστηκε ενάντια στην προσπάθεια αποκαθήλωσης των ναζιστών παίζοντας μουσική σε αμερικανικά κλαμπ της Βαυαρίας και συνεχίζοντας να συνθέτει για τον κινηματογράφο.  Η μεγαλύτερη διεθνής επιτυχία του ήρθε το 1956 με το ορχηστρικό Mitternachts-Blues που χαρακτηριζόταν από ένα σόλο τρομπέτας και μέσα σε δύο χρόνια πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα.  Στα μέσα της δεκαετίας του ’60 ανέλαβε το πόστο του καλλιτεχνικού διευθυντή μιας τηλεοπτικής εκπομπής και το κράτησε μέχρι τον θάνατό του που επήλθε από τις συνέπειες ενός καρδιακού επεισοδίου κατά τη διάρκεια ενός κοντσέρτου.

            Ο ένας από τους δύο στιχουργούς του γερμανικού πρωτότυπου με τίτλο Mein Fräulein, ich verehre Sie, ήταν ταυτόχρονα και ο τραγουδιστής της επιτυχίας Leo Monosson. 

             Γεννήθηκε στη Μόσχα το 1897 από όπου δραπέτευσε το 1918 καθώς είχαν ήδη αρχίσει τα πογκρόμ κατά των Εβραίων, και μέσω Βαρσοβίας, Παρισιού και Βιέννης, εγκαταστάθηκε στο Βερολίνο το 1923 και ξεκίνησε την καριέρα του ως τραγουδιστής.  Χρησιμοποιώντας τα ψευδώνυμα Leo Moll, Leo Emm, Leo Frey, Leo Frank και Leo Mossner ηχογράφησε πάνω από 1400 τραγούδια με διαφορετικές ορχήστρες.  Με την άνοδο του ναζισμού κατέφυγε στη Γαλλία και από εκεί στη Νέα Υόρκη, όπου λέγεται ότι πέθανε το 1967, ενώ κάποιες πηγές ισχυρίζονται ότι πέθανε στη Τζαμάικα.

            Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Karl Wilczynski (1884-1954) συνεργάστηκε πολλές φορές με τον Franz Grothe γράφοντας στίχους για τις συνθέσεις του.

            Ο Βρετανός στιχουργός Reg Connolly (1895 ή 98-1963) που το απέδωσε στ’ αγγλικά συνεργαζόταν μόνιμα με τον Jimmy Campbell και διάφορους συνθέτες.  Οι δυο τους υπέγραψαν στίχους κλασικών τραγουδιών όπως τα If I Had You και Try a Little Tenderness.

            Το ταγκό Theres Something in Your Eyes ηχογράφησαν οι Geraldos Gaucho Tango Orchestra, Al Bowlly με την ορχήστρα του Ray Noble

Jack Payne κ.α.


           Άλλη μία εκτέλεση στα γερμανικά από την Gloria-Tanz-Orchester με ερμηνευτή τον Rolf Sandor.

1 comment:

katiana said...

Το να μπαίνω στο blog σου, με βοηθάει να επανακτώ την "ισορροπία" που τόσο βάναυσα δοκιμάζετε τελευταία.