Saturday, November 26, 2011

Γερμανόφωνα Τραγούδια Χωρίς Διαβατήριο - #47


47. Now and Forever (Oh Heideröslein), 1954, (Walter Rothenburg, Gerhard Winkler, Johnny May)

            Ορισμένες φορές είναι δύσκολο να εντοπίσει κανείς κάποια τραγούδια, επειδή οι δημιουργοί τους χρησιμοποιούσαν κατά καιρούς διαφορετικά ψευδώνυμα.  Στην προκειμένη περίπτωση ο Βερολινέζος συνθέτης Gerhard Winkler υπέγραψε ως Peter Jan Hansen, ενώ άλλες φορές είχε χρησιμοποιήσει και το ψευδώνυμο Ben Bern.  Ο Winkler (1906-1977) γεννήθηκε στο Βερολίνο και έγινε γνωστός με το Capris-Fischern (Οι Ψαράδες του Κάπρι) που ήταν δημοφιλέστατο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’40 και θεωρήθηκε το πιο πολυτραγουδισμένο γερμανικό σουξέ.  Στο σπίτι που έμενε μεταξύ 1939-49 στο Βερολίνο, στη Nassauischestr. 61, υπάρχει αναμνηστική πλακέτα.

            Το Oh Heideröslein που είναι γνωστό και με τον τίτλο Durch die grüne Heide ηχογραφήθηκε από το συγκρότημα Friedel Hench und die Cyprys, το 1954.  

Την ίδια χρονιά μεταφράστηκε στα αγγλικά από τον John May και με τίτλο Now and Forever το ερμήνευσε η Vera Lynn.  O Johnny May δεν ήταν άλλος από τον μάνατζερ, συνθέτη και παραγωγό Bunny Lewis (πραγματικό όνομα: Bridges George McGibbon Lewis, 1918-2001), που έγινε γνωστός και ως Emile Reisdorff.  Με το ψευδώνυμο Lee Lange, η σύνθεσή του Cara Mia με τον David Whitfield και μια δεκαετία αργότερα με τους Jay & The Americans, σε συνεργασία με τον Tulio Trapani, ψευδώνυμο του περίφημου διευθυντή ορχήστρας Mantovani, ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία του.  Ως παραγωγός ο Lewis είχε τέσσερα τραγούδια που πήγαν στο #1 του chart της Βρετανίας (Cara Mia και Answer Me με τον David Whitfield, Well I Ask You με τον Eden Kane και τη διασκευή του Craig Douglas στο Only Sixteen).

            Ο Tino Rossi το τραγούδησε στα γαλλικά ως Jolie bruyère σε στίχους των Jean Loysel και Rolf Marbot.  Ο Jean Loysel ήταν στην πραγματικότητα ο Auguste Schmutz.  Πίσω από το ψευδώνυμο Rolf Marbot κρυβόταν ο Friedel Albrecht Marcuse, που γεννήθηκε στο Μπρέσλαου της σημερινής Πολωνίας από Εβραίους γονείς με καταγωγή από την Ουγγαρία το 1906 και πέθανε το 1974 στις Κάννες, αφού διέφυγε στη Γαλλία το 1933 και σώθηκε στη Λεγεώνα των Ξένων. 

            Ο Walter Rothenburg (Αμβούργο 1889 – Ασκόνα 1975) εκτός από συγγραφέας και στιχουργός είχε χρηματίσει και διοργανωτής αγόνων μποξ, με μεγάλη επιτυχία.  Στιχουργικά μπορούσε να καλύπτει ένα ευρύ φάσμα, συχνά στο ιδίωμα που μιλάνε οι κάτοικοι μιας περιοχής στα βόρεια της Γερμανίας, τόσο σε φολκλορικά τραγούδια όσο και οπερέτες.

No comments: