Saturday, November 19, 2011

Γερμανόφωνα Τραγούδια Χωρίς Διαβατήριο - #40


40. Monsieur Dupont, 1969, (Christian Bruhn, Peter Callander)

            Το πρωτοτραγούδησε η Manuela το 1967 στα γερμανικά 

και δύο χρόνια αργότερα το αναβίωσε η Sandie Shaw, με τον αυθεντικό τίτλο (έγινε γνωστό και ως Papa Dupont), ανεβάζοντάς το στο #6 του βρετανικού chart.  Ήταν το όγδοο single της που έμπαινε στο Top-10.  
            Η μεταφορά του στα αγγλικά είχε γίνει από τον Peter Callander (γεν. το 1939), έναν στιχουργό που γνώρισε πολύ μεγάλες επιτυχίες κυρίως σε συνεργασία με τον συνθέτη Mitch Murray, αλλά και μεταφράζοντας πολλές ιταλικές επιτυχίες.
            Οι γερμανικοί στίχοι είναι του Georg Buschor με τον οποίο ο συνθέτης συνεργάστηκε πολλές φορές.  Ο Buschor γεννήθηκε στην Αθήνα το 1923 (πέθανε το 2005 στο Λουγκάνο), ήταν γιος του διευθυντή του γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου των Αθηνών Ernst Buschor, υπεύθυνου για τις ανασκαφές στην Αθήνα, την Ολυμπία, τη Σπάρτη και τη Σάμο, αλλά και μεταφραστή όλων των τραγωδιών του Αισχύλου, του Σοφοκλή και του Ευριπίδη στα γερμανικά.  Μερικές από τις επιτυχίες του Georg Buschor έχουν μάλιστα και ελληνικά θέματα, όπως τα Akropolis adieu (με την Mireille Mathieu, 1971) και Der Stern von Mykonos (Το Αστέρι της Μυκόνου, με την Katja Ebstein, 1973) σε μουσική του Christian Bruhn.

            Ο Bruhn γεννήθηκε στο Αμβούργο το 1934 και είναι ένας από τους δημοφιλέστερους συνθέτες της μεταπολεμικής Γερμανίας.  Επηρεασμένος από τη λαϊκή μουσική της Αυστρίας, όπου μαζί με τη μητέρα του και την αδερφή του πέρασε τα χρόνια του πολέμου, ξεκίνησε να γράφει μουσική από πολύ μικρός και εκτός από τα πάμπολλα τραγούδια, γνώρισε επιτυχία με συνθέσεις του για κινηματογραφικές και τηλεοπτικές ταινίες καθώς επίσης και διαφημίσεις για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.  Μαζί με τα αδέρφια Peter και Thomas Meisel ίδρυσε το 1962 την δισκογραφική εταιρεία Hansa και αργότερα τα περίφημα, ομώνυμα στούντιο στο Βερολίνο που συνδέθηκαν με τις ηχογραφήσεις του David Bowie, του Nick Cave, των Depeche Mode, των U2, των R.E.M. κ.α.

            Στο Βερολίνο ήταν που ανακάλυψαν την Manuela (πραγματικό όνομα: Doris Inge Wegener, 1943-2001) να τραγουδάει σε ένα μικρό μπαρ.  Με τo Schuld war nur der Bossa Nova (μετάφραση του Blame It on the Bossa Nova της Eydie Gormé) ανέβηκε στο #1 της Γερμανίας το 1963, ξεκινώντας έτσι μια εντυπωσιακή καριέρα στη διάρκεια της οποίας πούλησε πάνω από 20 εκατομμύρια δίσκους.

            Το Monsieur Dupont γνώρισε μεγάλη επιτυχία και στον Καναδά, ερμηνευμένο στα γαλλικά από το συγκρότημα Les Milady's

ενώ υπάρχουν κι άλλες, λιγότερο γνωστές, εκτελέσεις από τον David Garrick, τις Alice & Rita (1969, στα δανέζικα), την Mona Wessman (1969, στα σουηδικά) και την Estela Nuñez (2000, στα ισπανικά).


Βρετανία
6/69 Sandie Shaw

No comments: