Thursday, November 17, 2011

Γερμανόφωνα Τραγούδια Χωρίς Διαβατήριο - #38


38. Mister Cuckoo (Cuculino), 1956, (Willy Mattes, Walter Brandin, Geoffrey Parsons, John Turner)

            Ο Αυστριακός συνθέτης, μαέστρος και ενορχηστρωτής Willy Mattes (1916-2002) εκτός από πολλές επιτυχίες που τραγουδήθηκαν, έγραψε και μουσική για κινηματογραφικές ταινίες που γυρίστηκαν στη Γερμανία, υπογράφοντας συχνά ως Charles Wildman.  Από τον πρώτο του γάμο με την ηθοποιό και χορεύτρια Margit Symo απέκτησε μια κόρη, την γνωστή ηθοποιό Eva Mattes.  Ο δεύτερος γάμος του ήταν με την Μις Γερμανία (1953) Christel Schaack.

            Ο Γερμανός στιχουργός, σεναριογράφος και μεταφραστής Walter Brandin (1920-1995) έγραψε ή μετέφρασε στίχους σε πάρα πολλά τραγούδια της Zarah Leander, του Adamo, του Charles Aznavour, της Barbara κ.α. και είναι αυτός που απέδωσε το μιούζικαλ Hair στα γερμανικά.

            Στην αγγλική μεταφορά τους στίχους υπογράφουν οι John Turner και Geoffrey Parsons.  Το πραγματικό όνομα του πρώτου ήταν James Phillips και διηύθυνε την εταιρεία Peter Maurice Music Company, που είχε ειδικότητα στις διασκευές διεθνών επιτυχιών στην αγγλική γλώσσα.  Συνεργάστηκε με τον Parsons, ο οποίος με τη σειρά του συχνά χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο John Sexton, όπως έκανε στα τραγούδια Mama, Oh! My Pa-pa, αλλά και στη σύνθεση Smile του Charlie Chaplin.

            Το Cucolino ακούστηκε για πρώτη φορά στην ταινία Gitarren der Liebe (1955) ερμηνευμένο από τον Ελβετό τραγουδιστή Vico Torriani (1920-1998).  Στη Βρετανία κυκλοφόρησε από τον Edmundo Ros & His Orchestra και από τον Frank Weir, His Saxophone & His Orchestra ως Mister Cuckoo (Sing Your Song).


No comments: