Thursday, October 13, 2011

Γερμανόφωνα Τραγούδια Χωρίς Διαβατήριο - #2

2. Auf wiederseh’n Sweetheart, 1952, (Eberhard Storch)

Μ’ αυτόν τον τίτλο έγινε παγκόσμια γνωστό το τραγούδι Auf wiederseh’n, auf wiederseh’n, που είχε ηχογραφήσει το 1949 η παιδική χορωδία Schöneberger Sängerknaben από την περιοχή Σένεμπεργκ του Βερολίνου. Η χορωδία που ίδρυσε ο Gerhard Hellwig το 1947, αποτελείτο από τριάντα νεαρούς με κοντά παντελόνια και μακριές άσπρες κάλτσες, που αρχικά έκαναν εμφανίσεις σε γηροκομεία, νοσοκομεία και πλατείες του Βερολίνου. Η φήμη της εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα και ο διευθυντής της Όπερας του Βερολίνου, Heinz Tietjen, δεν άργησε να την προσλάβει για τις ανάγκες του Τανχόιζερ του Ρίχαρντ Βάγκνερ. Ήταν η απαρχή μιας καριέρας που έφερε τον μαέστρο και ιδρυτή της στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή στο φεστιβάλ του Μπάιροϊτ.

Ο Βερολινέζος συνθέτης Eberhard Storch (1905-1978) σπούδασε νομικά και αργότερα μουσική. Στη δεκαετία του ’60 έγραψε πολλές γερμανικές επιτυχίες όπως είναι οι Deinen Namen, den hab’ ich vergessen ή Du braune Madonna der Südsee και συνυπέγραψε το γερμανικό λιμπρέτο του μιούζικαλ The Sound of Music των Richard Rodgers και Oscar Hammerstein II.

Στην αγγλική διασκευή τους στίχους υπογράφουν οι John Turner και Geoffrey Claremont Parsons. Το πραγματικό όνομα του πρώτου ήταν James Phillips και διηύθυνε την εταιρεία Peter Maurice Music Company, που είχε ειδικότητα στις διασκευές διεθνών επιτυχιών στην αγγλική γλώσσα. Συνεργάστηκε με τον Parsons, ο οποίος με τη σειρά του συχνά χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο John Sexton, όπως έκανε στα τραγούδια Mama, Oh! My Pa-pa, αλλά και στη σύνθεση Smile του Charlie Chaplin.

Το Auf wiederseh’n Sweetheart στην εκτέλεση της Vera Lynn με συνοδεία χορωδίας στρατιωτών, ναυτών και αεροπόρων, ανέβηκε στο #1 του καταλόγου επιτυχιών των ΗΠΑ (#10 στη Βρετανία το 1952), καθιστώντας τη Βρετανίδα τραγουδίστρια την πρώτη μη Αμερικανίδα που έφτασε τόσο ψηλά.



Όπως παλαιότερα το τραγούδι της We’ll Meet Again αποχαιρετούσε τους στρατιώτες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τώρα αυτό αποχαιρετούσε μια άλλη γενιά που πήγαινε να πολεμήσει στην Κορέα. Αξίζει να σημειωθεί πως στις 13 Σεπτεμβρίου 2009 η Dame Vera έγινε η γηραιότερη εν ζωή τραγουδίστρια που πήγε ποτέ στο #1 του καταλόγου επιτυχιών των άλμπουμ της Βρετανίας με τη συλλογή We’ll Meet Again: The Very Best of Vera Lynn. Ήταν 92 ετών.

Άλλες εκτελέσεις του τραγουδιού ακολούθησαν από τους Ames Brothers (1952),


τον Les Baxter (1952),


τον Guy Lombardo (1952), τον Eddy Howard (1952), τον Billy Vaughn (1960), την Joni James (1963), τον Jim Reeves (1963), τον Jerry Vale (1963),
τον Ντέμη Ρούσσο στα γερμανικά (1974)



Ο Tino Rossi το ερμήνευσε στα γαλλικά με τίτλο Bonjour amis, σε στίχους του Roger Lucchési.

1 comment:

katiana said...

Έχεις κάνει σπουδαία δουλειά!
(αν και ξέρω οτι δεν είναι ακριβώς δουλειά για σένα)