Friday, October 28, 2011

Γερμανόφωνα Τραγούδια Χωρίς Διαβατήριο - #17

17. Happy Heart, 1969, (James Last, Jackie Rae)


Ο Γερμανός συνθέτης, ενορχηστρωτής, παραγωγός και διευθυντής ορχήστρας James Last γεννήθηκε στη Βρέμη στις 17 Απριλίου 1929 ως Hans Last και κατά την περίοδο 1965 - 1985 ήταν πασίγνωστος σε όλη την υφήλιο πουλώντας εκατομμύρια αντίτυπα από τα άλμπουμ που ηχογραφούσε και που κάποιες χρονιές έφθαναν τα δώδεκα, κερδίζοντας 17 πλατινένιους και πάνω από 200 χρυσούς δίσκους, καθιερώνοντας τον χαρακτηριστικό ήχο της 40μελούς ορχήστρας του που ονομάστηκε happy sound.

Ο Καναδός τραγουδιστής, συνθέτης και παραγωγός Jackie Rae (John Arthur Rae) γεννήθηκε στην Γουίνιπεγκ στις 14 Μαΐου 1922 και πέθανε στο Τορόντο στις 5 Οκτωβρίου 2006. Ξεκίνησε την καριέρα του σε ηλικία με την αδερφή του, Grace, και τον αδερφό του, Saul, τραγουδώντας ως The Three Raes of Sunshine. Κατά τη διάρκεια του πολέμου υπηρέτησε ως πιλότος, κατόπιν εργάστηκε ως παραγωγός για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο του CBC πριν φύγει για το Λονδίνο το 1958. Εκεί εργάστηκε στα τηλεοπτικά δίκτυα Granada και BBC, όπου είχε τα δικά του προγράμματα. Μετά από διάφορες παραστάσεις και ηχογραφήσεις επέστρεψε στην πατρίδα του, το 1976, και συνέχισε να εργάζεται στα γνωστά του πεδία της παραγωγής για την τηλεόραση. Από τις συνθέσεις του οι γνωστότερες είναι το Please Don’t Go (διεθνής επιτυχία για τον Eddie Arnold το 1969), ενώ σε συνεργασία με τον Les Reed έγραψε τα I’ve Got My Eyes on You (Petula Clark), When There’s No You (Engelbert Humperdinck) και Dream Just a Dream (Tony Bennett).

Το Happy Heart πούλησε ένα εκατομμύριο αντίτυπα στην εκτέλεση του Andy Williams (1969, #19 στη Βρετανία)


 
και την ίδια χρονιά ηχογραφήθηκε επίσης από τους Ed Ames, Anita Kerr Singers, Lulu,


Jerry Vale


και την Petula Clark που το ηχογράφησε επίσης στα γαλλικά (C’est mon coeur qui chante clair) και τα ιταλικά (Il sole nel cuore). Επανήλθε στην επικαιρότητα το 2002 όταν το γερμανικό συγκρότημα Wind, που είχε πάρει τη δεύτερη θέση στο φεστιβάλ τραγουδιού της Eurovision το 1985 με το τραγούδι Für alle, το ηχογράφησε στα γερμανικά με τίτλο Wenn die Liebe triumphiert (Όταν η Αγάπη Θριαμβεύει) και δύο χρόνια αργότερα στα αγγλικά. Ο Marc Almond το συμπεριέλαβε στο άλμπουμ του Stardom Road (2007) που αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από διασκευές.


Η γαλλική εκτέλεση της Ginette Reno


και η ιταλική του Leonardo

No comments: