Tuesday, October 25, 2011

Γερμανόφωνα Τραγούδια Χωρίς Διαβατήριο - #14

14. Goodbye, 1930, (Robert Stolz / Harry Graham)


Σε στίχους του Walter Reisch, o Robert Stolz συνέθεσε το τραγούδι Adieu, mein kleiner Gardeoffizier που ερμήνευσε η Liane Haid (με τον Richard Tauber και την Dagmar Koller) στην ταινία του 1930 Das Lied ist aus (ελληνικός τίτλος Μη Ρωτάς Γιατί).


Το τραγούδι προστέθηκε στην οπερέτα Im weißen Rößl των Ralph Benatzky, Bruno Granichstaedten, Robert Gilbert, Hans Müller-Einigen και Erik Charell, που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Βερολίνο το 1930, αλλά μόνο για τις αγγλόφωνες (με τίτλο The White Horse Inn) και τις γαλλόφωνες παραγωγές. Η διαθήκη ενός από τους συγγραφείς, του Erik Charell, απαγορεύει την προσθήκη του στις γερμανικές παραστάσεις της οπερέτας, εξαιτίας μιας διαμάχης που είχε για τα δικαιώματα με τον συνθέτη του. Το White Horse Inn παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο το 1931 και στη Νέα Υόρκη το 1936.

Γεννημένος στη Βιέννη το 1903, ο εβραϊκής καταγωγής Walter Reisch βρέθηκε ήδη το 1937 στο Λος Άντζελες (όπου πέθανε το 1983, έχοντας λάβει την αμερικανική υπηκοότητα), να εργάζεται ως σεναριογράφος στα στούντιο της MGM. Συνεργάστηκε έτσι με ηθοποιούς όπως οι Greta Garbo, Olivia de Havilland, Hedy Lamar, Vivien Leigh, Lana Turner, Ingrid Bergman κ.α., πριν μεταπηδήσει σταδιακά στην Universal, την Paramount και την 20th Century Fox. Για τη συμβολή του στο σενάριο του Τιτανικού (1953) βραβεύτηκε με Όσκαρ, ενώ είχαν προηγηθεί άλλες τρεις υποψηφιότητες.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’70 ξεκίνησε μια νέα συνεργασία με τον Robert Stolz που σταμάτησε στη μέση το 1975, όταν ο Stolz πέθανε σε ηλικία 95. Έτσι ολοκλήρωσε την οπερέτα Maskerade, που βασίστηκε στην ομώνυμη ταινία του 1934, με τον ξάδερφό του, τον περίφημο Αυστριακό συνθέτη και σατιρικό συγγραφέα Georg Kreisler.

Η αγγλική εκδοχή του τραγουδιού ως Goodbye ή Goodbye Little Captain of My Heart ερμηνεύτηκε από την Eileen Barton.

Σε στίχους του Harry Graham γνώρισε επιτυχία το 1947 από τον Ιρλανδό τενόρο Josef Locke


(καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Joseph McLaughlin, 1917-1999), η ζωή του οποίου γυρίστηκε για τον κινηματογράφο με πρωταγωνιστή τον Ned Beatty και τίτλο Hear My Song (1991).

Ακολούθησαν πολλές ακόμη εκτελέσεις μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται αυτές των Richard Tauber,


Andy Cole, The Robert Stolz Orchestra,


Vernon Midgley, David Whitfield,


Lolita (1970), Lieutnant Pigeon (1976)


και Νάνας Μούσχουρη (1980).

No comments: