Friday, November 09, 2007

Lions for Lambs

Θα μπορούσε κανείς να κατηγορήσει μια ταινία ως «προπαγάνδα υπέρ της ψήφου»; Δύσκολο, αφού ο κοινοβουλευτισμός στηρίζεται στους ψηφοφόρους. Ο κοινοβουλευτισμός είναι καλός, η δημοκρατία μέσω της ψηφοφορίας είναι καλή, η προπαγάνδα έννοια κακιά, άρα… Κι όμως, ακόμη και στους τίτλους της τελευταίας ταινίας του Robert Redford με τίτλο Lions for Lambs, ανάμεσα στα ονόματα των συντελεστών ξεχωρίζει η λέξη «vote» - «ψηφίστε»! Σκεφτείτε μόνο τι θα συνέβαινε αν υπήρχε μπροστά το «μην».

Παρεμπιπτόντως, αναρωτιόμουν κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ελληνικών εκλογών πόσο… νόμιμες μπορεί να θεωρηθούν. Μπορεί να έχουμε συνηθίσει να αντιμετωπίζουμε σκωπτικά τις διάφορες ανόητες εκδηλώσεις των ιθαγενών, αλλά δεν νομίζω πως κατοχυρώνονται και νομικά.

Έχουμε μια χώρα της Ε.Ε. που ισχυρίζεται πως «το ΔΙΚΑΙΩΜΑ της ψήφου είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ». Υπάρχει, μάλιστα, και τιμωρία για όσους δεν υπακούουν, που φυσικά δεν έχει επιβληθεί ποτέ. Τίποτε το περίεργο αφού οι νομοθέτες εκεί κάτω μας έχουν συνηθίσει σε ανεφάρμοστους νόμους.

Πώς όμως δικαιολογείται το γεγονός της οφθαλμοφανέστατης εξαγοράς ψήφου, η οποία θεωρείται παράνομη; Γιατί πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί το δωρεάν ταξιδάκι που χαρίζουν στους ψηφοφόρους τους τα δύο μεγάλα (κυρίως) κόμματα;

Σημειώνω πως πολλές χώρες που η χριστιανική Ελλάς κοιτάζει αφ’ υψηλού (π.χ. η Αλγερία), έχουν θεσπίσει προ πολλού την επιστολική ψήφο. Ανικανότητα και υποκρισία κι εδώ.

6 comments:

mickey said...

Δεν ξέρω αν υπάρχει "υποκρισία", αλλά θεωρώ την... ανικανότητα δεδομένη!

Σήμερα, είναι δυνατή τεχνικά ακόμα και η "ηλεκτρονική" ψήφος, με όλες εκείνες τις ασφαλιστικές δικλείδες που απαιτούνται για την αυθεντικότητα και τη μοναδικότητα κάθε ψήφου (ίσως ανεβάσω σχετικό post στο μέλλον με τεχνικές και μη λεπτομέρειες).

Και σε αυτή την υπανάπτυκτη κρατική μηχανή που τρώμε καθημερινά στη μάπα, ακόμα και η επιστολική ψήφος φαντάζει ως... επιστημονική φαντασία!

Θα επανέλθω και για τα άλλα ενδιαφέροντα που θίγει το κείμενο (ειδικά στην πρώτη παράγραφο).

basik-ly said...

Θα περιμένουμε με ενδιαφέρον τις πάντα τεκμηριωμένες και με εξαιρετική σαφήνεια διατυπωμένες απόψεις σου.

doctor said...

Πώς όμως δικαιολογείται το γεγονός της οφθαλμοφανέστατης εξαγοράς ψήφου, η οποία θεωρείται παράνομη; Γιατί πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί το δωρεάν ταξιδάκι που χαρίζουν στους ψηφοφόρους τους τα δύο μεγάλα (κυρίως) κόμματα;

***

A, έχω κάνει εγώ πολλά ταξιδάκια δωρεάν, και στο παραβάν έριχνα άκυρα!
Παλιά αυτά, τώρα ούτε καν πηγαίνω να ψηφίσω.

Πόντικα, τι ψάχνεις να βρεις, γωνία στο ευρώ; Εδώ είναι Βαλκάνια φίλε... δεν είναι παίξε γέλασε!

doctor

etalon said...

αν κι αργα ερχεσαι στα λόγια μου
(για την επιστολικη ομιλω)
το πως θα λεγονται οι γειτονοι μας κοφτει.
Τρομάρα μας
η χωρα που μεσα ειναι Hellas κι εξω Greece.
Που συντηρει με την εξαγορα ψηφου ολοκληρο συστημα του "δημοσιου" ονομαζομενο, που αντιμετωπιζει τους φορολογούμενους Ελεύθερους Επαγγελματίες σαν απο χερι Εγκληματιες...
Η μη χωρα!
η μη χειροτερα!

basik-ly said...

@ doctor

Φέτος, έμαθα, αγρίεψαν τα πράγματα. Προτιμούσαν τις κενές θέσεις παρά την αβέβαια ψήφο.

@ etalon

Για θύμισέ μου. Είχαμε καμιά σχετική συζήτηση που έχει σβηστεί από τη μνήμη μου;

Ατρεύς said...

Άσχετο ίσως με το θέμα, ΣΧΕΤΙΚΟ όμως με την πολιτεία που ζούμε:

Δείτε τί έκανε ο κ. KILL-τίδης, ο υφυπουργός Αγρανάπτυξης καλέ: Μόλις το ΣτΕ ακύρωσε απόφασή του για το κυνήγι (με το σκεπτικό ότι φέτος χάθηκαν πολλά ζώα από τις πυρκαγιές, να μην σκοτώσουν οι κυνηγοί όσα διασώθηκαν) αυτός ο λαμπρός και πολλά υποσχόμενος (στους κομπλεξικούς και φασίστες) νέος έβγαλε "αστραπιαία" νέα διαταγή ξαναεπιτρέποντας το κυνήγι!

Γειά σας.
Εγώ πάω τώρα να "KILL" κι αλλού, τον κ. KILL-τίδη... Κι είναι και γιατρός, τρομάρα του...