Saturday, May 12, 2007

Joe Jackson


Είχα τάξει στον Δημήτρη Κανελλόπουλο ότι θα τον πήγαινα εκκλησία όταν θα ερχόταν στο Βερολίνο κι έτσι βρεθήκαμε στην Εκκλησία των Παθών, στο Kreuzberg, να παρακολουθούμε τον θαυμάσιο Joe Jackson - με δύο από τα μέλη της αρχικής μπάντας του, τον Graham Maby (μπάσο) και τον Dave Houghton (ντραμς) - που μας παρακίνησε να το ρίξουμε έξω καθώς, καθισμένος στο πιάνο, ξεκίνησε με το περίφημο Steppin Out. Ακολούθησαν κι άλλα κομμάτια από το εξαιρετικό Night and Day (Another World, A Slow Song) με το οποίο πριν από 25 χρόνια δήλωνε την περιφρόνησή του προς την πατρίδα του και ταυτόχρονα σ’ έκανε να πιστεύεις ότι η μοναδική αξιόλογη πόλη στον κόσμο είναι η Νέα Υόρκη.
Τώρα που τα πράγματα άλλαξαν και το Βερολίνο θεωρείται ο ομφαλός της γης μετακόμισε εδώ και ετοιμάζεται να ηχογραφήσει καινούριο άλμπουμ, από το οποίο έπαιξε κάποια εντυπωσιακά δείγματα. Περνώντας με άνεση από τις δικές του, κλασικές στο μεταξύ, συνθέσεις Is She Really Going out with Him, On Your Radio, It’s Different for Girls… στη διάρκεια της συναυλίας μετέδιδε την αίσθηση ότι είναι επάξιος συνεχιστής του Cole Porter.
Μπλέκοντας το δικό του Chinatown με το Brazil του Ary Barroso, τραγουδώντας το Girl των Beatles (του John Lennon, όπως το έθεσε ο ίδιος), το Any Major Dude Will Tell You των Steely Dan αλλά και το Dirty Love του Frank Zappa συνέχισε μόνος για ένα εικοσάλεπτο περίπου στο πιάνο, στην πρώτη συναυλία της τουρνέ που μόλις ξεκινούσε. Σπουδαία ήταν και η εκτέλεση του One More Time με τη rhythm section να μεγαλουργεί.

Αν τον πετύχετε κάπου μην τον χάσετε, επ’ ουδενί.


Passionskirche, 5. May 2007

No comments: