Thursday, March 29, 2007

Καληνύχτα Κεμάλ

Όταν έχω ελεύθερο χρόνο ή όποτε θέλω να χαλαρώσω, μια από τις πιο αγαπημένες μου ασχολίες είναι να ξεφυλλίζω παλιά περιοδικά.
Σε κάποια άρθρα στέκομαι με νοσταλγία, άλλα τα προσπερνώ με ένα χαμόγελο, κάποια και τα ξαναδιαβάζω.



Αυτό το σχόλιο του Μάνου Χατζιδάκι, από το δεύτερο τεύχος του περιοδικού Το Τέταρτο (Ιούνιος 1985), φαντάζει εξαιρετικά επίκαιρο. Μόνο που τώρα πια η κτηνωδία δεν περιορίζεται στο ποδόσφαιρο - είδαμε τι έγινε και στον αγώνα βόλεϊ γυναικών! - ούτε καν μόνο μέσα στα γήπεδα.

Η κτηνωδία, «το φασιστικό ιδεώδες που κυριαρχεί στο εσωτερικό των υποανάπτυκτων οπαδών αδέσμευτο» χαρακτηρίζει πλέον τις βάρβαρες προσωπικότητες των απολίτιστων «δημόσιων προσώπων», εκρήγνυται καθημερινά στο σαλόνι μας από τα τηλεπαράθυρα, κατεβαίνει στα πεζοδρόμια και σε ανύποπτο χρόνο μας περικυκλώνει. Η αλητεία νίκησε.

Δυστυχώς, ο πολιτισμός εξαφανίσθηκε από τα Νότια Βαλκάνια την εποχή που οι αισθησιακές νότες του Μάνου Χατζιδάκι καλύφτηκαν από το αιμοδιψές ξεφύλλισμα της Αυριανής.

Ο Μάνος υπήρξε οξυδερκής και ευαίσθητος. Βαθιά καλλιεργημένος και εύστοχος. Και για να παραφράσω την πρόσφατη δήλωση της Νάνας Μούσχουρη, όσα χρόνια και να ζούσε δεν θα κινδύνευε να γίνει ποτέ Μίκης.
update: 30.03.2007

"Την αναστολή όλων των αθλητικών δραστηριοτήτων σε όλα τα ομαδικά αθλήματα μέχρι τις 13 Απριλίου, λόγω του θανάτου του 25χρονου φιλάθλου στα επεισόδια που έγιναν στην Παιανία μεταξύ φιλάθλων του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού αποφάσισε το μεσημέρι σε σύσκεψη υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, στο Μέγαρο Μαξίμου η κυβέρνηση. "
Ανατρίχιασα! Πόσες αναστολές ακόμη; Πόσες ζωές; Ποιους κοροϊδεύετε; Μήπως δεν γνωρίζετε ότι από τη μια συλλαμβάνονται και από την άλλη φυγαδεύονται ύστερα από "κάποια" τηλεφωνήματα οι υπεύθυνοι; Πόσους συλλάβατε μετά το ματς Ελλάδας - Τουρκίας, όπου ΟΛΟΙ είδαν τους ταραχοποιούς στις τηλεοράσεις; Για ποιες κάμερες κάνετε λόγο; Σας έχουν δώσει ήδη φωτογραφίες και ονόματα! Δεν ντρέπεστε; Πόσες ζωές ακόμη πρέπει να κοστίσουν οι ψήφοι σας;
Το ότι (και) ζώα σας ψηφίζουν, δεν αποτελεί δικαιολογία για την αδράνειά σας! Εκτός κι αν όντως είστε κι εσείς ΖΩΑ!

10 comments:

etalon said...

Η ΑΛΗΤΕΙΑ ΝΙΚΗΣΕ
ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΣΚΥΒΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΑΠΟ ΝΤΡΟΠΗ ΔΥΣΤΥΧΩΣ

SPY said...

Το κεφάλι είναι συνέχεια σκυμμένο διότι επικρατεί βαθύς λήθαργος.

Τα πάντα σε αυτή τη χώρα είναι παγωμένα...

Μόνο στο χαβαλέ είμαστε πρωταθλητές.

etalon said...

...απιστευτα προφητικο το ποστ σου.
και φυσικα κανεις δεν διώχνει με τις κλωτσιές κανέναν.
σ αλλη χωρα ζουμε εμεις.
σ αλλη χωρα η κυβερνηση
αλλα λογια ν αγαπιώμαστε...
...ερήμην ζουμε τουτου του χαους κι ο πατος...
αργει...

etalon said...

καλο πασχα γιατι γι ανασταση δεν το κοβω απο το λαμπρο Λαμπρακιστάν-Κοκκαλιστάν . Ακόμα ψαχνει η αστυνομια τους 3 υποπτους για την δολοφονια...τους blogger τους ανακαλυπτουν σε χρονο dt.
Τι λες?
Να γίνουμε κουκουλοφόροι?

basik-ly said...

Ίσως δεν έφτασε ακόμη στις βίλες. ;)

onelittleastronaut said...

χεχε, μιας και αναφερθηκε πιο πανω το ονομα του μεγαλου μας συνθετη διαβαστε κι αυτο: «Οταν μιλάς για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή τον αρχηγό της Εκκλησίας πρέπει να πλένεις το στόμα σου. Αν κάνει μια δήλωση ο Μακαριώτατος, βγαίνουν και τον χτυπούν, αμφισβητώντας το δικαίωμά του να έχει γνώμη, όπως έχει ο κάθε πολίτης. Και αν διαφωνούν με τη γνώμη του, να την αντιμετωπίσουν με επιχειρήματα. Οχι με κραυγές και αναθέματα λάσπης. Εχουμε δύο θεσμούς στην Ελλάδα: του Προέδρου της Δημοκρατίας και του αρχηγού της Ελλαδικής Εκκλησίας. Επαναστατώ όταν βλέπω ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν σέβονται αυτούς τους θεσμούς. Πρέπει να σέβεσαι τους θεσμούς για τους οποίους πεθάναμε εμείς»
και αλλο λιγο:
«Τους πειράζει η 25η Μαρτίου. Γιατί όμως; Γιατί οι ελευθερωτές μας ήταν οι φουστανελάδες, τους οποίους κατηγορούν ως αγράμματους. Αυτοί όμως μας απελευθέρωσαν. Είναι μύθος, λένε, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός. Δεν κρατούσε, υποστηρίζουν, με το ένα χέρι ο Κολοκοτρώνης την ελληνική σημαία και με το άλλο τον Σταυρό και δεν ευλογούσε η Εκκλησία τη σημαία. Αυτά είναι γι’ αυτούς αντιδραστικά. Και δεν πρέπει να τα ξέρουν τα παιδιά μας. Γι΄ αυτό πρέπει, κατ΄ αυτούς, να φύγει από την εθνική μας μνήμη η 25η Μαρτίου. Ποιοι είναι αυτοί οι σημερινοί που λένε ότι είναι προοδευτικοί; Τι σχέση έχουν αυτοί με όλα αυτά; Ημουν αντιστασιακός, κομμουνιστής και παράλληλα χριστιανός, άνθρωπος που πίστευε στην Ορθοδοξία».

basik-ly said...

Αν δεν κάνω λάθος, το τελευταίο έργο του παίζεται σε καθεδρικό. Κάπως έπρεπε να το προωθήσει.

Επίσης και η βασιλεία υπήρξε θεσμός, που ευτυχώς ο λαός δεν σεβάστηκε. Τι πάει να πει;

Δεν θα μπω καν στον κόπο να αντικρούσω τον Μ.Θ. με λογικά επιχειρήματα.

Πριν από λίγο μιλούσα στο τηλέφωνο με μια φίλη, στης οποίας το πατρικό κρυβόταν για ένα διάστημα κατά τη διάρκεια της δικατορίας. "Ποτέ δεν είπε έναν καλό λόγο μας", μου δήλωσε πικραμένη.

Όσο για το:

"... Πρέπει να σέβεσαι τους θεσμούς για τους οποίους πεθάναμε εμείς"

Πρώτη φορά διαβάζω τσιτάτο ανθρώπου που να παραδέχεται ότι είναι νεκρός!

Τα είπε όλα.

roidis said...

το έχω το τεύχος αγαπητέ μου! εδώ μπροστά μου.

και η ... Ζωή συνεχίζεται σαν να μην πέρασε μια μέρα!

basik-ly said...

Τι ωραία να ανακαλύπτει κανείς ότι δεν είναι μόνος με τα... παράξενα χόμπι του!

λόγια του αέρα said...

"Πρέπει να σέβεσαι τους θεσμούς για τους οποίους πεθάναμε εμείς"
Αυτό το απόσπασμα δεν το είχα διαβάσει. Απίστευτο! Όχι, πως τα υπόλοιπα που είπε "σώζωνται" αλλά αυτό πια...
Μερικές φορές αναρωτιέμαι τι θα έλεγε, τι θα έκανε ο Χατζιδάκις απέναντι σε διάφορα που συμβαίνουν γύρω μας, αν ζούσε. Και πάντα λέω, θα ήταν πιο μπροστά από όλους μας. Δεν ξέρω να το αιτιολογήσω, αλλά είμαι σίγουρη. Πάλι μπροστά θα ήταν. Ευφυής, οξύνους και καίριος. Ακόμα και σε κόσμο βλακόστρωτων.