Saturday, December 30, 2006

Νέοι Ορίζοντες

Συγκινητικά νέα που προκαλούν ρίγη επιπέδου εθνικής παλιγγενεσίας από το Υπουργείο Παιδείας και Ενός Θρησκεύματος. Λίγο πριν βγει άλλη μια χρονιά σπουδαίων και ριζοσπαστικών αλλαγών, η δραστήρια υπουργός – πρότυπο για τις Σκανδιναβικές χώρες, έσπευσε να υπογράψει συμπληρωματικό μνημόνιο εκπαιδευτικής συνεργασίας με τον Κύπριο ομόλογό της Πεύκιο Γεωργιάδη και τις σχολές οδηγών.

Το μνημόνιο που αφορά θέματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και φοιτητικής μέριμνας είχε τεθεί πρόωρα σε ισχύ στη Θεσσαλονίκη του Νομάρχη Ψωμιάδη όταν, τον περασμένο Νοέμβριο, κουκουλοφόροι αστυνομικοί ξυλοφόρτωσαν τον 24χρονο Κύπριο φοιτητή Αυγουστίνο Δημητρίου, αλλά αναγκάστηκαν να αποκρύψουν την πράξη τους από φόβο μην τους κατσαδιάσει η κ. Γιαννάκου που ενήργησαν πριν δώσει την επίσημη συγκατάθεσή της.

Η Ελλάς - Ελλάς που κρατά ψηλά το μπαϊράκι και της εκπαίδευσης εξάγοντας φοιτητές, αποφάσισε να συνεργαστεί στενότερα με τους Κύπριους αδερφούς (τις αδερφές ως γνωστόν και τα δύο κράτη τις έχουν χεσμένες) χορηγώντας 55 υποτροφίες έναντι των 11 που χορηγεί η μαρτυρική Μεγαλόνησος και οι οποίες θα φέρουν τα ονόματα των διαχρονικών καλλιτεχνών Μιχάλη Βιολάρη, Δώρου Γεωργιάδη, Άννας και Λίας Βίσση, του παγκοσμίου φήμης τενίστα Μάρκου Παγδατή, των δεινών σκόρερ Μιχάλη Κωνσταντίνου, Γιαννάκη Οκκά, Λάμπρου Βαγγελή, Γιασεμή Γιασεμή, Καρέτα Καρέτα αλλά και του παλαίμαχου, ειδικού στις εκτελέσεις (πέναλτι), Τάσσου. Οι 55 ελληνικές υποτροφίες θα φέρουν τα ονόματα του Μίκη Θεοδωράκη, των έργων του και μελών της οικογένειάς του.

Τέλος, λίγο πριν από τη συνάντηση της κ. Γιαννάκου με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο αλλά και τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής, γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, που αποτέλεσε την ελίτσα στο χαλούμι που έτρωγε επί δύο μέρες και ακόμη δεν λέει να χωνέψει, αποφασίστηκε η ίδρυση δύο ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που θα φέρουν τα ονόματα ΣΑΜΨΩΝ και ΔΑΛΙΔΑ. Όπως καταλαβαίνετε πρόκειται για αρρένων και θηλέων αντίστοιχα, βάσει της υπερσύγχρονης αντίληψης περί παιδείας αλλά και γενικότερου κοινωνικού προβληματισμού που χαρακτηρίζει τους δύο πολυβασανισμένους λαούς.

1 comment:

mickey said...

Χρόνια πολλά, με υγεία, ευτυχία και ό,τι επιθυμείς!

Χαρούμενο και ευτυχισμένο το 2007!